U Beogradu danas presuda optuženima za terorizam

Specijalni sud u Beogradu izreći će u srijedu prvostepenu presudu sedmerici optuženih za niz krivičnih djela terorizma i saradnju s oružanom grupom Islamska država Irak i Levant.

U završnoj riječi na suđenju, Tužilaštvo za organizovani kriminal je tražilo od suda da šesterici optuženih izrekne kazne ne manje od 12 godina, a za jednog optuženog ne manju od osam godina zatvora.

Odbrana je tražila oslobađanje od optužbi.

Optužnica tereti Abida Podbićanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Iznudina Crnovršanina, Ferata Kasumovića, Gorana Pavlovića i Rejhana Plojovića.

Podbićanin, Pavlović i Plojović su još uvijek u bjekstvu, za njima je raspisana potjernica i sudi im se u odsustvu.

Mujović je u aprilu 2016. godine iz Turske deportiran Srbiji, po čijoj je potjernici bio uhapšen.

'Vrbovanje i obučavanje za terorističkih djela'

Tužilaštvo je za Podbićanina, Plojoviće, Mujovića, Pavlovića, i Crnovršanina predložilo kazne ne manje od 12 godina zatvora, dok je za Kasumovića tražilo kaznu ne manju od osam godina zatvora.

Svi oni optuženi su za "terorističko udruživanje, vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih djela, finansiranje terorizma, kao i za javno podsticanje na izvršenje terorističkih djela".

Pavlović i Plojović optuženi su da su, posredstvom Podbićanina i Mujovića, početkom 2013. godine uspostavili vezu s organizacijama koje su Ujedinjeni narodi proglasili terorističkim - Islamska država Iraka i Levanta i Front al-Nusra.

Optuženima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regiji i zapadnoj Evropi kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije, koje su vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, prvo u kampove za obuku u Siriji, a potom na ratište.

Izvor: Agencije