U Beogradu zasjeda Savjet za nacionalnu bezbjednost

U Predsjedništvu Srbije jutros u 8.00 časova počela je sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić hitno sazvao povodom situacije na Kosovu. 

Na sjednici će se razgovarati o tome kako da se zaštite srpski interesi i narod na Kosovu, a razmatraće se i aktuelna bezbjednosna situacija, prenijela je ranije Radio televizija Srbije.

Članovi Savjeta su predsjednik Republike, predsjednik Vlade; ministri odbrane, unutrašnjih poslova i pravde, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije i direktori službi bezbjednosti.

Pojedini beogradski mediji uz informaciju o zakazanoj sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost, objavili su i da postoje saznanja da prištinske vlasti namjeravaju da silom preuzmu kontrolu nad vještačkim jezerom Gazivode i hidroelektranom, kojom sada upravlja Elektroprivreda Srbije.

I sam predsednik Vučić je, obrativši se otvorenim pismom Srbima na Kosovu, rekao da od misije KFOR i NATO očekuje da zaštite mir tako što ce spriječiti svaki eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom, da zauzmu i od njih otmu Hidroelektranu "Gazivode", trafostanicu "Valač" ili bilo koji drugi ključni objekat infrastrukture od koga zavisi njihov opstanak.

Ističe rok za izradu Statuta ZSO

U petak je i kosovski savet za nacionalnu bezbjednost održao sjednicu, a prištinski mediji kao jedan od razloga pominjali su mogućnost da Srbi na severu Kosova proglase autonomiju, kao odgovor na to što kosovksa vlast još nije formirala Zajednicu srpskih opština, što je obaveza preuzeta Briselskim sporazumom prije pet godina.

Predstavnici Srpske liste su u aprilu ove godine zaprijetili da će sami formirati SZO, ali su od toga odustali kada je Evropska unija objavila da će izrada nacrta Statuta ZSO biti završena u roku od četiri meseca.

Taj rok ističe danas.

Predsjednik Srbije u petak je, obraćajući se Srbima na Kosovu, rekao da se potvrđuju sva upozorenja i sumnje koje je iskazivao da Priština “ni ovog puta prstom neće mrdnuti kako bi formirala Zajednicu srpskih opština”.

On je, međutim, pozvao Srbe na Kosovu da u vezi sa tim ne preduzimaju ništa “što bi pojedinci među Albancima, ili dijelu međunarodne zajednice, iskoristili kao izgovor za preduzimanje bilo kakvih akcija” protiv njih.