U BiH se vakcina protiv HPV-a mora kupiti za 360 KM

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), od kojeg nekoliko tipova uzrokuje rak genitalnih organa, u Srbiji će se od aprila finansirati iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Nisu obavezne

Budući da je riječ o vakcini koja se preporučuje devojčicama i dječacima, a sprečava rak koji više pogađa žene, posebno kad je u pitanju rak grlića maternice, istražili smo je li ovakva zaštita dostupna i bh. populaciji.

Kako su za “Avaz” potvrdili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u prodaji su vakcine koje su preventiva kad je riječ o malignim oboljenjima, ali one nisu u programu obavezne imunizacije stanovništva nego se moraju kupiti.

Vakcina je, kako su nam rekli u apotekama, skupa te košta skoro 360 maraka. No, koliko je važno da bude uvedena u program vakcinacije, pokazuju podaci iz oba bh. entiteta, gdje se navodi da je Bosna i Hercegovina, prema broju oboljelih od karcinoma grlića maternice, u vrhu evropskih zemalja.

Procjene su da od ove vrste raka u BiH obolijeva 31,2 na 100.000 žena. Usporedbe radi, učestalost u Srbiji je 20,3, a recimo, u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Španiji te još nekim zemljama ispod 8 na 100.000 žena.

- Za naše uvjete, ove vakcine su preskupe, a život, očito, prejeftin. Rijetko se kupuje bez obzira na to što je procent oboljelih velik – kazala nam je jedna farmaceutkinja.

Tri doze

- Dozvolu za stavljanje u promet imaju dvije vrste vakcina protiv papiloma virusa. Premaligne genitalne lezije i karcinom grlića maternice uzročno su povezani s humanim papiloma virusom (HPV), kao i genitalne bradavice (condyloma acuminata). Namijenjene su uzrastu od 9 do 13 godina, prema rasporedu za dvije doze. Ako se druga doza vakcine primjenjuje manje od šest mjeseci nakon prve doze, mora se primijeniti i treća doza. Sve tri doze treba primijeniti u roku od jedne godine – pojasnili su nam iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Ako se vakcina daje mladima od 14 godina, uzimaju se tri doze za godinu.

Bolest se razvija i do 10 godina  

Stupanjem u seksualne odnose žena je već pod rizikom da se inficira uzročnikom cervikalnog karcinoma HPV-om, a za razvoj bolesti potrebno je od pet do 10 godina. 

Zato je svojevremeno i Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) preporučio da se sve djevojčice od 10 do 14 godina vakcinišu protiv humanog papiloma virusa.