U Bihaću danas održan 6. Biznis forum bh. dijaspore

U Bihaću je danas održan 6. Biznis forum bh. dijaspore – BHdiaFor 2019 kojeg su organizirali Biznis centar bh. dijaspore (Diaspora Business Center), udruženje "Naša perspektiva" u partnerstvu sa Privrednom komorom USK-a.

Forum koji je okupio veliki broj privrednika iz ovog dijela Bosne i Hercegovine podržan je kroz USAID Projekat “Diaspora Invest” i ima za cilj stimuliranje investicija i poslovne saradnje sa dijasporom iz sjeverozapadne BiH, te prezentiranje sjeverozapadne BiH kao atraktivne investicijske destinacije.

Kako je istakao Sanel Jakupović, ispred Biznis forum bh.dijaspore – BhdiaFor, forum nudi jedinstvenu priliku domaćim privrednicima i ostalim razvojim akterima u BiH da se susretnu sa najuspješnijim privrednicima bh.porijekla koji svoje trenutno prebivalište imaju van BiH.

„Također, pruža idealnu mogućnost za poslovno umrežavanje i istraživanje mogućnosti ulaganja. Na skupu se prezentiraju brojni investicioni projekti, primjere dobre prakse investicija iz dijaspore u raznim sektorima, iskustva drugih zemalja u radu sa dijasporama“- dodao je Jakupović.

U svojim obraćanjima Mustafa Ružnić, premijer USK-a i Enes Ružnić, predsjednik Privredne komore USK-a, istakli su da se prije svega u narednom periodu treba osnažiti komunikacija sa dijasporom, te okrenuti privredi i konkretnim potezima koji bi doveli do rasterećenja parafiskalnih nameta za privredu i potencijalne ulagače, a posebno one iz dijaspore.

„Naša dijaspora je ogroman resurs, a posebno za Grad Bihać i ostale lokalne zajednice iz kojih je su otišli naši sugrađani. Mi kao lokalna zajednica činimo sve da stvorimo povoljno okuženje za svakog investitora i tu smo i kroz poslovne zone i ostala zakonska rješenja stvorili pretpostavke za investicije. Naravno, i viši nivoi vlasti trebaju da se uključe u ovu priču, tako da imamo zaokruženu cjelinu kada je u pitanju podrška investicijama, a u ovom slučaju podrška investicijama naše dijaspore“-kazao je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Prisutni su na forumu imali priliku saznati više o pozitivnim primjerima iz prakse, posebno IT sektora, metalskog sektora, poljoprivrede i turizma.

U proteklih pet okupljanja, BHdiaFor je zabilježio preko 1000 različitih učesnika, potencijalnih investitora i uspješnih menadžera iz preko 40 zemalja svijeta.