U Bihaću održan protestni skup “Minuta do 12”: Situacija je teška

"Niko ne protestuje protiv ljudi, odnosno migranata u našem gradu, nego tražimo rješenje njihove i naše situacije. Već mjesecima pokušavamo samo pomoći, međutim to ne možemo sami – poruka je s današnjeg protestnog skupa u Bihaću koji je organizirala Građanska inicijativa.

Nekoliko stotina građana danas je na Gradskom trgu uputila apel da se hitno pokuša riješiti problem smještaja i egzistencije skoro šest hiljada ilegalnih migranata koji trenutno borave na području Bihaća.

-Još jednom ću podsjetiti da je situacija u gradu izuzetno teška. Migranti sada čine skoro desetinu ukupnog broja stanovništva Bihaća, a ti ljudi nemaju ni adekvatan smještaj, niti približno humane uslove za život. Zauzeli su parkove, sportske terene, nalaze se i na ulicama, što naravno sve građane Bihaća dovodi u neugodan položaj. Ponavljam, ne protestujemo protiv njih, nego samo želimo rješenje. Neka nadležne državne institucije napokon nešto urade kako bi zaštitili i svoje i strane državljane – rekao je Halid Dedić iz Građanske inicijative Bihaća.

Građani su izrazili suosjećanje s izbjeglicama i migrantima i upozorili da se situacija mora staviti pod kontrolu prije zime.

Rečeno je da je slogan “Minuta do 12” i najbolja ilustracija trenutačne situacije na području Unsko-sanskog kantona te da je krajnje vrijeme za adekvatnu reakciju nadležnih za rješavanje ovog problema.