U Bihaću zabilježen novi slučaj pozitivan na COVID-19

Bihać
BIHAĆ

Na području grada Bihaća u protekla 24 sata potvrđen je jedan novi slučaj pozitivan na virus COVID-19, čime broj oboljelih na području grada iznosi 15 osoba. Nažalost, na području Grada Bihaća do sada su evidentirana tri smrtna slučaja.

Na zaraznom odjelu Kantonalne bolnice u Bihaću trenutno ima sedam pacijenata. Jedna osoba pod sumnjom primljena je jučer. Jučer je iz USK-a u Sarajevo poslano 42 uzorka na testiranje.

Trenutno je u samoizolaciji po riješenjima nadležnih službi na području grada 643 osoba, dok je na području Unsko-sanskog kantona u samoizolaciji se nalazi 2916 osoba. Kada je u pitanju broj osoba kojima je isteklo riješenje o samoizolaciji na području grada Bihaća evidentirane su 226 osobe, a na području USK-a 1135 osoba.

(Napomena: podaci uzeti sa zvaničnih kanala i institucija).

Izolatorij Doma zdravlja Bihać opremljen i spreman za funkciju prijema lakše i srednje teških bolesnika oboljelih od koronavirusa sa maksimalno dostupnih 75 kreveta. Dom zdravlja Bihać tokom protekla 24 sata imao je 405 redovnih intervencija i pregleda. Kada je u pitanju koronavirus, uposlenici Doma zdravlja Bihać jučer su poslali 18 uzoraka u Sarajevo na testiranje. Ispred ZU Doma zdravlja u funkciji je trijažni punkt koji je postavljen u krugu objekta, radi trijaže svih pacijenata koji ulaze u ovu zdravstvenu ustanovu. 

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata evidentirana su 3 narušavanja javnog reda i mira, dok je nije niti jedna evidentirana saobraćajna nesreće. Vatrogasna jedinica Bihać imala je intervenciju u naselju Zavalje gorjela je trava i nisko raslinje - požar ugašen.    

Tokom proteklog dana članovi štabova civilne zaštite po mjesnim zajednicama izvršili su redovnu kontrolu osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru zbog preventivne zaštite od koronavirusa COVID-19. Članovi štabova, istovremeno su u svim mjesnim zajednicama Grada Bihaća obišli su starije osobe i porodice u stanju socijalne pomoći, te vršili podjelu toplih obroka koji su pripremljeni u javnim kuhinjama i Crvenom križu Bihaća. 

Tokom jučerašnjeg dana volonteri Crvenog križa Bihaća i javnih kuhinja Imaret, Merhamet i PD Horizont podijelili su 490 toplih obroka i 390 higijenskih paketa za socijalno ugrožene građane, a Centar za socijalni rad Bihać dijelio je prehrambene pakete za socijalno ugrožene koji se nalaze na evidcniji centra. 

JP Veterinarska stanica d.o.o. Bihać vršila je dezinfekciju objekata na području grada Bihaća: zgrada Gradske uprave, dom Vatrogasne jedinice, Kantonalni sud, Općinski sud, kuće SPŽZ Kamenica, Kantonalno tužilaštvo, ulice Hasana Kjafije Pruščaka, Mehmed paše Sokolovića, Murat bega Ibrahimpašića, mostovi ( gradski most, pasarela, mostovi na gradskoj otoci, gradski park, Ozimice I), prevozna sredstva (vozila za dostavu, kamioni, kombi vozila), Mikrofin, Vakufska banka, migrantski kamp Bira i prostor oko njega.   

Vatrogasna jedinica Bihać izvršila sapiranje i dezinfekciju mjesnih zajednica Ružica (Grabeška, Čekrlije,Vinica), Sokolac, Jezero- Privilica, Čavkići-Mujadžići i Golubić.  

  JKP Komrad vršio je sapiranje i dezinfekciju u ulicama Jablanska, Brčanska, 502 Viteške brigade i u MZ Orljani-Ribić. 

  ZU “Dom zdravlja“ vršioje dezinfekciju slijedećih objekata: Služba hitne medicinske pomoći, COVID 19 ambulanta, izolatorij u DZ Bihać, sanitetsko vozilo za COVID 19, RTG služba DZ Bihać.  

 Pojačana je dezinfekcija objekata kolektivnog stanovanja i to GTO – 22 zgrade, JU Stanouprava – 22 zgrade i Zijo i sin – 12 zgrada.  

STANOUPRAVA BIHAĆ 

BLOK 1 D1 OZIMICE II 

BLOK 1 D4 OZIMICE II

BLOK 2 D4 OZIMICE II

BLOK 5 D2 OZIMICE II

BLOK 7 D3 OZIMICE II

BLOK 7 D5 OZIMICE II

BLOK 9 D2 OZIMICE II

BLOK 10 D1 OZIMICE II

BLOK 10 D2 OZIMICE II

BLOK 10 D4 OZIMICE II

BLOK 10 D6 OZIMICE II

BLOK 11 D1 OZIMICE II

BLOK 11 D2 OZIMICE II

BLOK 11 D3 OZIMICE II

BLOK 11 D4 OZIMICE II

BLOK 11 D5 OZIMICE II

BLOK 12 L3 OZIMICE II

BUŽIMSKA TO 6/1 OZIMICE I

BUŽIMSKA TO 6/3, OZIMICE I

LAMELA 3/6 OZIMICE I

LAMELA 3/7 OZIMICE I

P+8/1 OZIMICE I

U toku je izvođenje građevinskih radova na izgradnji privremenog migrantskog centra na lokalitetu Lipa. Vrši se redovan odvoz smeća. Vodosnabdijevanje na području Grada Bihaća odvija se bez poteškoća i prekida. Voda na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać je zdravstveno ispravna. Snabdijevanje električnom energijom na području grada Bihaća odvija se bez ikakvih poteškoća. PTT saobraćaj se odvija bez poteškoća.