U Birminghamu obilježen Dan državnosti BiH

U Birminghamu je i ove godine, u organizaciji Bosnia UK Networka i njegovih članica, bh. udruženja Coventry i Birmingham, upriličen svečani program povodom Dana državnosti BiH.

Manifestaciji je prisustvovao između ostalih ambasador BiH u Londonu Vanja Filipović, koji je poručio da su ovakvi događaji ne samo prilika upoznati se i družiti s našim ljudima koji su se skrasili u Velikoj Britaniji, već obnoviti i dalje razvijati odnose između domovine i njenih građana.

-Posebno je zadovoljstvo vidjeti drugu generaciju djece kako pjevaju i recituju u čast BiH, njegujući tako tradiciju, kulturu i identitet podneblja kojem pripadaju njihovi roditelji. Događaj poput ovog šalju predivnu sliku u širu britansku javnost da smo mi Bosanci i Hercegovci ponosan evropski narod sa bogatom i razvnovrsnom tradicijom koju namjeravamo baštiniti i braniti kako u domovini, tako i van nje - istakao je Filipović.

Prisutnima su se, uz recitacije, pjesme i ples, predstavilo više od sedamdeset učenika bh. dopunskih škola Birmingham i Coventry, uz pratnju svojih šest učitelja.

Manifestacija je okončana nastupom folklorne grupe “Mladost Bosne” iz Birminghama, saopćeno je iz Bosnia UK Network.