U blagom porastu nivoi rijeka Une i Sane

Nakon dužeg perioda stagnacije i opadanja, većina rijeka u Bosni i Hercegovini od danas je u blagom porastu, što je posebno uzrokovala kiša koja pada u pojedinim dijelovima zemlje.

Tako je nivo rijeke Une u Bihaću 24 centimetra i ima tendenciju rasta, dok je istovremeno u Martin Brodu 52 centimetra i raste.

I Sana je u porastu, pa je tako u Sanskom Mostu na nivou od 97 centimetara, dok je u Vrhpolju 64 centimetra, ali na oba lokaliteta mjerenja ima tendenciju rasta, piše N1

Kada je u pitanju novo rijeke Miljacke u Sarajevu (Ćumurija) ona je na razini od 89 centimetara i za razliku od rijeka u Krajini je u opadanju.

Dok istovremeno nivo rijeke Bosne u Reljevu (Sarajevo) koji iznosi 118 centimetara raste, u Zenici je rijeka Bosna na razini od 91 centimetar i u opadanju je.

Blagi porast bilježi i rijeka Jala u Tuzli koja je na razini od 41 centimetar i ima tendenciju rasta.

S obzirom na velike količine snijega koje su registrovane u velikom dijelu Bosne i Hercegovine očekuje se da će nakon stabilizacije vremena i njegovog topljenja doći do naglog porasta vodostaja, posebno rijeka u centralnoj i sjeveroistočnoj Bosni.