U Bosni i Hercegovini cijene hrane u oktobru dostigle novi rekord

asd
Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je nove podatke koji se tiču indeksa kretanja cijena hrane koji jasno pokazuju da država u ovom segmentu već ulazi u inflatornu zonu.

Kako pokazuju podaci za oktobar 2021. godine, indeks kretanja cijena hrane dostigao je novi rekord te iznosi čak 8,4 posto.

Po prvi put od oktobra, i opći Indeks kretanja cijena dostigao je nivo od 4,1 posto što su stručnjaci ocijenili kao kretanja koja državu dovode u inflatornu zonu i po općem indeksu.

"Pored rasta cijena (inflacije), u narednim mjesecima možemo očekivati i viši nivo prikupljenih poreza, prije svega poreza na potrošnju (indirektni porezi), jer rastom cijena, raste i osnovica za ubiranje poreza. Isti proizvod koji je prije bio jeftiniji, na njemu će sada plaćati i više PDV-a, jer je osnovica viša", naveo je ekonomista Faruk Hadžić.

On je također uputio apel vlastima da smanje stopu doprinosa i ukinu porez na dohodak do 1.000 KM.

"Apel vlastima - smanjite stope doprinosa, ukinite porez na dohodak do 1.000 KM i uskladite penzije sa rastom troškova života. Ne trebaju nam sada polovična rješenja, već pravo rasterećenje. Progresivni dio struke će pomoći da se dođe do najboljih rješenja za građane i privredu", naveo je Hadžić

Pogledajte OBJAVU