SRAMNE PORUKE RUSKE ZVANIČNICE: U BiH se desio građanski rat

Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Ivanovna Matvijenko obratila se danas na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a svoje obraćanje je iskoristila za iznošenje niza skandaloznih konstatacija, poput one da se u BiH dogodio "građanski rat".

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac (SDA) je tokom izlaganja gošće iz Rusije napustio sjednicu.

- Napustio sam sjednicu upravo iz razloga jer je gospođa zloupotrijebila gostoprimstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH – kazao je Genjac za Faktor.

Umjesto da se u obraćanju osvrne na odnose BiH i Rusije, uzajamnom poštovanju i poštivanju suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta BiH te unapređenju saradnje, Matvijenko je, kaže Genjac, iznijela niz ocjena o vanjskoj politici SAD-a što je, tvrdi on, apsolutno neprimjereno za ovu priliku.

- Govorila je o "nasilnom ulasku" Crne Gore u NATO. Govorila je da je Rusija učestvovala u "stvaranju nove države BiH u Dejtonu", da Ustavni sud, Sud i Tužilaštvo BiH ne postoje Ustavu BiH i da treba reforma. Nakon tih prvih ocjena, ja sam čekao da vidim hoće li to poprimiti neki primjereni tok. Kad sam vidio da to ne ide, ja sam napustio sjednicu – izjavio je Genjac.

Napuštanje sjednice bio je, pojašnjava, njegov individualni čin i nije postojao drugačiji način da iskaže nezadovoljstvo sadržajem obraćanja predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije.

Matvijenko je također konstatirala da je Dejtonski mirovni sporazum za Rusiju "alfa i omega" te da ne vide potrebu za bilo kakvim preustrojem sistema u našoj zemlji.

- Rusija se zalaže za predaju vlasti entitetima BiH i za što skorije uklanjanje OHR-a – kazala je Matvijenko.

Nepridruživanje BiH "nelegitimnim mjerama" protiv Rusije je pozdravila kao principijelno, a konstatirala je da je u toku proces preuređenja svjetskog poretka iz jednopoparnog u višepolarni.

- SAD po svaku cijenu pokušava osigurati svoje liderstvo. Zato se Rusija suprotstavlja. Zapadni partneri su pokrenuli sprječavanje Rusije da preokrenu našu vanjskopolitičku ulogu. Oni se koriste lažima, informacionim ratom i drugim sredstvima - kazala je Matvijenko, naglasivši da su takvi pokušaji beskorisni.

Kao "najveće kršenje prava" je izdvojila pristupanje Crne Gore NATO-u, čemu se, smatra, protivila polovina stanovništva.