U brak stupaju sve mlađi, učenik drugog oženio se učenicom prvog razreda

Home

U brak stupaju sve mlađi, učenik drugog oženio se učenicom prvog razreda


Dok na početku nove školske godine osnovne i srednje škole diljem BiH bilježe sve manje razrednih odjeljenja, odnosno drastično manji broj učenika u klupama uglavnom zbog odlaska stanovništva iz BiH, jedna druga zabrinjavajuća pojava pala je duboku u sjenu problema iseljavanja i o njoj se, upozoravaju stručnjaci, ne govori dovoljno. 

Nema evidencija
 

Naime, riječ je o učenicima koji zbog nedostatka perspektive, izgubljenog povjerenja u školu i diplome te drugih razloga napuštaju školske klupe i ne završavaju obrazovanje.

Tri najčešća razloga, kažu u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, zbog kojih srednjoškolci prekidaju školovanje su loš uspjeh, socijalni i ekonomski te lični razlozi.

- Stupanje u brak pripada kategoriji ličnih razloga, a u ukupnom broju slučajeva prekida školovanja lični razlozi čine 26 posto - kažu iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Podaci Federalnog zavoda za statistiku o broju učenika koji su napustili školske klupe, doduše, nisu alarmantni, ali u praksi su drastično veći, s obzirom na to da, upozoravaju iz Ministarstva, mnoge škole ne vode i ne predaju evidenciju o ovakvim učenicima.

 

- Potrebno je poboljšati sistem vođenja evidencija o slučajevima napuštanja školovanja i razlozima, te u skladu s navedenim pokazateljima raditi na prevenciji ranog napuštanja školovanja – dodaju iz Ministarstva. Jedna od škola u kojoj se ovakva evidencija vodi i gdje u svakoj školskoj godini od školovanja odustane pet do deset učenika je Mješovita srednja škola „Novi Travnik“, čiji direktor Nesad Kukić kaže kako je često svjedočio udaji djevojčica čak iz prvog razreda.

- U prijašnjim vremenima bilo je puno više učenika, pa je i broj onih koji su odustajali od školovanja zbog udaje procentualno bio daleko manji - napominje Kukić. Prema podacima s kraja prošle školske godine, šest učenika napustilo je ovu školu zbog stupanja u brak.

- Jedna učenica prvog razreda napustila je školu zbog udaje, a isto su učinile tri učenice drugog razreda, te jedna iz završnog, trećeg razreda. Također, imali smo i jednog učenika “trećaša” koji se oženio - kaže Kukić. Dodaje da su prije nekoliko godina čak imali slučaj da se učenik drugog razreda oženio učenicom prvog razreda. Učenice se, kaže direktor, vrlo rijetko vraćaju da bi stekle diplomu.

- Imali smo slučaj u kojem se udala djevojka iz trećeg razreda i njen otac je insistirao da školu pohađa još šest mjeseci, koliko joj je ostalo do kraja. Međutim, ona to nije htjela. Vrlo mali broj djevojaka koje se udaju vanredno završe školu, eventualno ako im zatreba za posao, ali uglavnom poslije budu domaćice sa nižom školskom spremom - kaže Kukić.

Upozorenja struke

Struka upozorava kako ovaj fenomen treba detaljnije istražiti i ozbiljno se njime pozabaviti zbog mogućih posljedica po obrazovni sistem. Tako prof. dr. Jusuf Žiga, sociolog s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kaže kako je činjenica da mladi sve ranije stupaju u bračne odnose svakako alarmantna, a da svemu pogoduju i krizne situacije u društvu.

- Naravno da je problem kada učenik ili student napuste svoje školovanje, a posebno može biti problematično ako to učine zbog ženidbe ili braka jer bi obrazovanje i brak trebali ići ruku pod ruku, a ne isključivati se. Svakako to može postati ozbiljan problem za društvo ako ta pojava poprimi masovne razmjere – potcrtava prof. Žiga.

 

(Izvor: avaz.ba)
 

Tagovi
Objavio: Ned, 24/09/2017 - 10:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top