U Bruxellesu počeo samit o krizi eurozone

Home

U Bruxellesu počeo samit o krizi eurozone


BRUXELLES - Šefovi država i vlada Evropske unije započeli su u četvrtak navečer u Bruxellesu samit na kojem će pokušati da pronađu kratkoročna i dugoročna rješenja za dužničku krizu koja prijeti preživljavanju eurozone.Samit je počeo nešto prije 20 sati večerom koja će trajati do kasno u noć, kazao je jedan diplomat.

Samit se nastavlja u petak i odnosit će se na izmjene ugovora koje je zatražila Njemačka kako bi ojačala budžetsku disciplinu i na kratkoročne mjere kako bi se izgradila učinkovita odbrana od krize, javio je AFP.

Sat prije početka samita sastala se "Frankfurtska grupa" u kojoj je bio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, njemačka kancelarka Angela Merkel, glavna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, predsjednik EU-a Herman Van Rompuy, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, kao i lider ogranka ministara financija euro zone Jean-Claude Juncker.

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi im se pridružio kasnije. On je u toku dana raspršio nade da bi njegova institucija mogla intervenirati povodom krize i pozvao vlade da "učine maksimum".

Lagarde je obećala da će MMF sudjelovati u "naporima" eurozone da riješi dužničku krizu.

 

Fena

Objavio: Čet, 08/12/2011 - 22:15

Facebook komentari

Back to top