U cazinskoj sportskoj dvorani “Salih Omerčević” održano prvo historijsko Svjetsko prvenstvo cazinske dijaspore u futsalu.

 

U cazinskoj sportskoj dvorani “Salih Omerčević” su pogašena svjetla. Spuštena je zavjesa na prvo historijsko svjetsko prvenstvo cazinske dijaspore u futsalu.

 

 

Cazin je postao prvi grad u Bosni i Hercegovini, a vjerovatno i šire, sa ovakvim takmičenjem. “Luda” ideja ili san Envera Nuhanovića i njegovi prijatelja iz dijaspore Fikreta Miskića, Malkana Bećirevića, Haruna Redžića, Bešira Vilića, Hamdije Hirkića, Safeta Dizdarevića, Emira Macanovića, Dine Bećirevića i Ibrahima Kasupovića je postala java!

 

 

Cazinjani iz dijaspore su uspješno organizirali prvo Svjetsko prvenstvo cazinske dijaspore u futsalu. Sama ideja se izrodila iz treadicionalnih prednovogodišnjih revijalnih utakmica između “domaćih” i “dijaspore”, koje su se treadicionalno igrale već nekoliko godina...

 

 

U želji da se napravi iskorak rodila se ideja da se igra svjetsko prvenstvo u sklopu kojeg će ostati i ova tradicijonalna utakmica...

 

 

Pošto je ovaj projekat prepoznat kao značajan za općinu Cazin, krenulo se u realizaciju. Na prvom Svjetskom prvenstvu je nastupilo osam reprezentacija.


25. 12. 2019. godine u prostorijama općine je održana press-konferencija i izvlačenje parova.


Grupa A
1. Slovenija
2. Holandija
3. Austrija
4. Njemačka

Grupa B
1. Švicarska
2. Turska
3. Lithenštajn
4. Italija

 

 

26. 12. 2019. godine je odigrana grupna faza takmičenja i 1/2 finalni susreti, te prva revijalna utakmica!

Iz grupe “A” su u daljnju fazu takmičenja plasman izborili favorit prvenstva Slovenija i mlada ekipa Austrije.

Iz grupe “B” su plasman izborili odlična ekipa Švicarske i iznenađenje prvenstva Lithenštajn.

 

 

Poslije odličnih polufinalnih utakmica plasman u finale su izborile sretnije i spretnije ekipe, Slovenije koja je pobijedila Švicarsku i Lithenštajna koja je bila bolja od Austrije.

 

 

Gledaoci su mogli uživati u odličnom futsalu i odličnim potezima Cazinjana iz dijaspore...

 

 

27.12.2019. godine je odigrana utakmica za treće mjesto između reprezentacija Švicarske i Austrije koja je završena rezultatom 1:2, tako je mlada ekipa Cazinjana iz Austrije osvojila 3. mjesto.


Slijedila je revijalna utakmica između gradske uprave i predstavnika dijaspore. Poslije toga je slijedilo veliko finale Slivenija - Lithenštajn.


U dobroj i neizvjesnoj utakmici na kraju su slavili Cazinjani iz Slovenije i postali prvi pobjednici Svjetskog prvenstva cazinske dijaspore u futsalu.


Poredak:
1. Slovenija
2. Lithenštajn
3. Austrija
4. Švicarska


Ekipe su nagrađene sa pokalima, medaljama i plaketama...


A pobjednička ekipa je dobila i prelazni pehar!


Fair Play pokal je sasvim zasluženo pripao najmlađoj ekipi na prvenstvu, ekipi Cazinjana iz Austrije.


Ostali dobitnici nagrada:


Najmlađi igrač prvenstva je Anis Miskić 16 godina (Holandija)!


Dobio je dres BiH kluba Krajišnik Voralberg Austrija.


Najstariji igrač je bio Amir Lipović 54 godine (Austrija)!


Dobio je dres firme ŠABIĆ iz Holandije.


Strijelac prvog povijesnog gola je Kemo Hamulić (Slovenija).

 

Dobio je futsal loptu koju je donirao Fikret MISKIĆ iz Holandije.


Proglašena je i idealna petorka svjetskog prvenstva.


Uz prigodne pokale i plakete dodijeljeni su im i dresovi sponzora.

 

 

1. Selman NUHANOVIĆ ( Slovenija) je dobio dres jednog od najveći BiH talenata, mladog igrača Njemačkog Wolfsburga i repretentativca Bosne i Hercegovine U -17 Dine NUHANOVIĆA!


2. Kemo Hamilić (Slovenija) dobio je sponzorski dres reprezentacije BiH.


3. Sanel VILIĆ (Švicarska) dobio je dres reprezentacije Slovenije.


4. Mersed Kišmetović (Lithenštajn) dobio je dres reprezentacije Austrije.


5. Senad Begić (Austrija) dobio je dres MNK Buba Mara Cazin.

 

 

Za najboljeg trenera prvenstva proglašen je trener Lithenštajna, Malkan Malko Bećirević, kojem je također uz prigodne poklone uručen dres Slovenske nogometne reprezentacije.

 

 

Enveru Nuhanoviću, idejnom tvorcu prvenstva i jednom od koordinatora, je bio uručen dres Slovenskog reprezentativca i jednog od najboljih golmana svijeta, Jana Oblaka.


Dres ekipe ŠABIĆ je bio uručen i Enesu Šabiću, alfi i omegi cazinske C lige za odličnu organizaciju i sprovedbu prvog Svjetskog prvenstva.

 

 

Termin sljedećeg sastanka i odigravanja sljedećeg Svjetskog prvenstva već je dogovoren. Želimo se zahvaliti svim sponzorima, donatorima dresova, medijima, gledaocima i svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju ovog prvenstva!

 

 

Možemo slobodno zaključiti da je najveći pobjednik ovog takmičenja cazinska dijaspora, grad Cazin i naša domovina Bosna i Hercegovina.

 


Ostale fotografije možetevidjeti u galeriji:

Izvor: