U Cazinu evidentirano jedno krivično djelo i jedno remećenje javnog reda i mira

Nn

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 1°C, dok je vodostaj Mutnice 0,85 m.

Policijska stanica Cazin je u protekla 24 sata imala dvije intervencije. Krivično djelo “nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih sredstava” otkriveno je u Donjoj Lučkoj, dok je javni red i mir remećen jednom. Naime, jedno lice zatečeno je prilikom prosjačenja na Trgu Zlatnih ljiljana.

Vatrogasna jedinica je intervenisala jednom, i to u Osretku, gdje je došlo do požara niskog raslinja.

Upozoravamo građane da je počeo kritičan period za izbijanje požara na otvorenim prostorima prilikom čišćenja parcela izazvanih paljenjem korova i suhog raslinja te pozivamo na dodatan oprez prilikom obavljanja spomenutih poslova. S tim u vezi Civilna zaštita je, u periodu povećane požarne opasnosti, pojačala i mjere osmatranja loženja vatre na otvorenim prostorima te direktnog upozoravanja građana na zakonske obaveze provođenja preventivnih mjera prilikom spaljivanja korova. 

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 38 pacijenata dok je sanitet korišten dva puta.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 21:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Kada je u pitanju vodosnabdjevanje, nema planiranih radova.

Kada je riječ o elektrosnabdjevanju, Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać-PJD Cazin obavještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima doći do prekida u isporuci električne energije u poslovnim jedinicama prema slijedećem rasporedu:

Dana 25.03.2021. godine

– od 09:00 do 15:30 sati trafopodručje Alinac,
– od 09:00 do 15:30 sati trafopodručje Klupe,
– od 09:00 do 15:00 sati trafopodručje Centar i Nova.

Dana 26.03.2021. godine

– od 08:15 do 16:00 sati trafopodručje Ćoralići 1 – Križ,
– od 08:00 do 16:00 sati trafopodručje Ćuprija 1,
– od 09:00 do 15:00 sati trafopodručje Centar i Nova.

Dana 26., 27. i 28.03.2021. godine

– od 08:30 do 16:00 sati trafopodručje Kovačevići 3 – Hasanagići.

Dana 29., 30. i 31.03.2021. godine

– od 08:00 do 16:00 sati trafopodručje Kovačevići 1.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, zbog niskih jutarnjih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozoravamo na poledicu na kolovozu. Zaostalog snijega na kolovozu ima na pojedinim dionicama puteva preko planinskih prevoja. Posjedovanje zimske opreme je obavezno.U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23:00-04:30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na sanaciji magistralnog puta Stolac-Hutovo izvode se u reonu mjesta Cerovica, a saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.