U četiri dana uhapšeno ukupno 148 osoba, od kojih 24 u BiH

Uhapšeni se dovode u vezu s ilegalnim migracijama, neovlaštenim posjedovanjem, proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga, falsifikovanja dokumenata, trgovine ljudima...

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH saopćila je danas da je u periodu od 6. do 9. septembra koordinirala niz aktivnosti u okviru operativne akcije pod nazivom „2018 JAD WESTERN BALKANS“ (Joint Action Days), a koju su organizirali EUROPOL i EMPACT Firearms (pod vođstvom Španije) na teritoriji BiH, zemalja zapadnog Balkana i zemalja EU. Akciju su podržali FRONTEX, INTERPOL i ATF SAD.

Cilj akcije je bio sprečavanje i rasvjetljavanje krivičnih djela u vezi s ilegalnom migracijom, ilegalnom trgovinom opojnom drogom, falsificiranjem dokumenata i ilegalnom trgovinom vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima. U akciji nije zanemareno sprečavanje i rasvjetljavanje drugih krivičnih djela u oblasti organiziranog kriminaliteta.

Prema zvaničnim podacima EUROPOL-a, akcija je bila više nego uspješna i tokom nje uhapšeno je 148 osoba zbog postojanja sumnje da su počinili razna krivična djela.

U našoj zemlji u ovoj akciji uhapšene su 24 osobe koje se dovode u vezu s krivičnim djelima iz oblasti ilegalnih migracija, neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, falsifikovanja dokumenata, trgovine ljudima, te lišavanje slobode na osnovu zahtjeva nadležnih organa druge zemlje (potjernica NCB INTERPOL Beč).

U akciji u BiH bilo je angažirano oko 4.500 policijskih službenika na terenu, izvršeno je više od 190.000 provjera za osobe i više od 23.000 vozila, izvršena je kontrola 134 lokacije, te su na osnovu prikupljenih dokaza i informacija pokrenute istrage u vezi sumnje na izvršenje krivičnih djela.

Pronađena je i oduzeta veća količina opojne droge, (herion, spid, marihuana, tablete ekstazija i amfetamina i stabljike kanabisa), te je oduzeto više komada vatrenog oružja među kojima više pušaka, pištolja, metaka, minsko-eksplozivnih sredstava i plastičnog eksploziva.

U svrhu efikasnije razmjene informacija, koordinacije i realizacije akcije „2018 JAD WESTERN BALKANS“ u Direkciji je bio uspostavljen Koordinacioni centar za policijske agencije u BiH. Učešće su tokom trajanja operativne akcije uzeli predstavnici Tužilaštva BiH, SIPA-e, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, FUP-a, MUP-a Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Unsko-sanskog kantona, te predstavnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Sektor za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, Odsjek za saradnju s EUROPOL-om, kao nosilac aktivnosti.

Prema zahtjevu BiH, tokom realizacije akcije EUROPOL je angažirao mobilni tim koji je policijskim službenicima agencija za provođenje zakona u BiH davao analitičku, tehničku i forenzičku podršku na graničnim prijelazima BiH, te na kontrolnim punktovima, koji su bili organizirani na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Unsko-sanskog kantona i u Istočnom Sarajevu.

U Glavnom koordinacionom centru u sjedištu EUROPOL-a, u Hagu, Bosna i Hercegovina je imala dva predstavnika iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Zabilježena su i djela kršenja migracionih propisa, i to: odbijanje ulaska za 24 osobe i jedno vozilo, odbijen je Ilegalni ulazak: 380 osoba od čega su 262 lica vraćena u Srbiju, 24 u Crnu Goru, a ostatli su evidentirani zbog kršenja migracionih propisa. Izvršena je provjera i 878 poštanskih pošiljki.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela je zahvalila agencijama za provođenje zakona u BiH koje su učestvovale u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te istakla spremnost za kontinuirano poduzimanje daljnjih mjera i radnji iz njene nadležnosti u cilju suzbijanja svih krivičnih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta.