U Crnoj Gori 49 osoba osuđeno na zatvorske kazne zbog neplaćanja alimentacije

asd
Sudovi u Crnoj Gori su tokom prošle i do 31. avgusta ove godine izrekli 203 sankcije roditeljima koji nisu plaćali alimentacije, pri čemu su 43 osobe zbog neplaćanja izdržavanja za svoje dijete poslate u zatvor, a šest u kućni zatvor, što ukupno predstavlja 49 roditelja koji su na neki način osuđeni na izdržavanje kazne.

Kako je Danu saopšteno iz Sudskog savjeta, tokom prošle godine za nedavanje izdržavanja pravosnažno je 49 sankcija, i to kućni zatvor- dvije, jedna novčana kazna, rad u javnom interesu tri, 34 uslovne kazne i devet zatvorskih.

Sličnu statistiku ima i institucija zaštitnika ljudskih prava, ali iz Sudskog savjeta navode da je ona u međuvremenu ažurirana.

"Što se tiče podataka za 2019. godinu, od momenta kada su traženi podaci za izvještaj ombudsmana, u međuvremenu određeni broj presuda postao je pravosnažan, pa su na dan 31. avgusta 2020. pravosnažne 154 sankcije: kućni zatvor četiri, novčana kazna- pet, rad u javnom interesu – 23, jedna sudska opomena, 87 uslovnih kazni i 34 zatvorske", navode u Sudskom savjetu.

Direktorka Centra za ženska prava Maja Raičević je navela da sudovi često pribjegavaju uslovnim kaznama kada se radi o osobama koje nisu ranije kažnjavane, a vjerovatno računajući da je takva kazna dovoljna da roditelje, koji ne daju izdržavanje, natjera da se ponašaju savjesno.

"Međutim, broj izrečenih zatvorskih kazni ukazuje na to da mnogi istrajavaju u neodgovornom odnosu prema sopstvenoj djeci zbog čega se i mi u Centru za ženska prava sa ostalim ženskim nevladinim organizacijama zalažemo za uspostavljanje alimentacionog fonda ili sličnog sistema, kojim bi država isplaćivala iznos alimentacije i naplaćivala potraživanja od roditelja koji ne plaćaju", rekla je Raičević.

Izvor: