U Crnoj Gori oboljelo 38 osoba zbog izliva fekalija u more?

Crijevne zarazne bolesti zbog visokih temperatura koje pogoduju razvoju mikroorganizama češće su ljeti

Od crijevnih infekcija izazvanih rotavirusima oboljelo je od početka mjeseca do jučer 38 osoba, od kojih je čak 36 djece uzrasta do četiri godine, a najveći broj zaraženih je iz Podgorice, Cetinja i Budve, pišu Vijesti.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) Vijestima su pojasnili da su crijevne zarazne bolesti zbog visokih temperatura koje pogoduju razvoju mikroorganizama češće ljeti, prenosi Dnevni avaz.

U toj ustanovi tvrde da je najveći broj oboljelih od crevnih infekcije iz Podgorice (29 slučajeva od kojih 15 izazvanih rotavirusom), iz Cetinja (13 slučajeva od kojih četiri izazvanih rotavirusom) i iz Budve, gdje je svih petoro oboljelih inficirano rotavirusom. 

Kako je na području Budve za prvih 16 dana ovog mjeseca oboljelo pet osoba, koliko i na Cetinju, te kako su i u drugim općinama zabilježeni slučajevi infekcije izazvane rotavirusima, ne može se tvrditi da su oboljeli baš zbog kupanja u zagađenom moru.  

Iz IJZ-a su kazali da ih je Higijensko-epidemiološka služba (HES) Doma zdravlja Budva obavijestila o problemima nastalim nakon kvara kolektora kanalizacione mreže općine, na djelu Bečići-Rafailovići.