U Domu zdravlja Velika Kladuša uspješno održana edukacija BLS-a

Dom zdravlja Velika Kladuša je prva zdravstvena ustanova u BiH koja je organizirala i finansijski osigurala edukaciju BLS (Basic Life Support) za medicinske tehničare/sestre i vozače sanitetskih vozila.

BLS je obavezna edukacija koju nalaže Zakon o radu hitne medicinske pomoći, a Dom zdravlja Velika Kladuša je uložio velike napore da instruktori iz Novog Sada, vođeni dr. Zlatkom Fišerom dođu sa potrebnom opremom i u prostorijama Doma zdravlja održe edukaciju za sve zdravstvene uposlenike ove ustanove.

Ova edukacija je iz inicijalne reanimacije odrasle osobe u srčanom zastoju (cardiac arrest), obavezna je za sve zdravstvene profesionalce s ciljem njihovog osposobljavanja za promptno djelovanje u ovakvim situacijama (rano prepoznavanje srčanog zastoja, rana, visoko kvalitetna CPR i rana defibrilacija), što direktno doprinosi uspješnosti CPR i većem broju spašenih ljudskih života.

Edukacija je održana prema Pravilniku o uvjetima, organizaciji i načinu rada hitne medicinske pomoći u Federaciji BiH.

Medicinske sestre/tehničari i vozači sanitetskih vozila JU Dom zdravlja Velika Kladuša, uspješno su položili edukaciju BLS, primili certifikate Evropskog komiteta za reanimaciju iz Brisela i time ispunili zadanu zakonsku regulativu, ali i proširili i pokazali svoje znanje.

Čestitamo svim uposlenicima, ali i Upravi Doma zdravlja na uspješno realiziranom projektu.