U Francuskoj gorjele kuće: 700 vatrogasaca borilo se s vatrom

Stotine vatrogasaca danas se borilo protiv požara u južnoj Francuskoj, što je povezano s toplinskim valom koji je prouzročio rekordne temperature u dijelovima Europe, zbog čega je najmanje troje ljudi umrlo u središnjoj i sjevernoj Italiji, a porast hitnih slučajeva od 35 posto zbog srčanih problema zabilježen je u milanskoj bolnici, prenose lokalni mediji.

U Francuskoj pali rekordi

U departmanu Gard, smještenom u južnoj francuskoj pokrajini Okcitaniji, zabilježeno je rekordnih 45,9 stupnjeva Celzijevih u petak te je uslijed požara izgorjelo oko 600 hektara zemlje, a nekoliko kuća i vozila zapaljeno je, rekle su hitne službe.

Preko 700 vatrogasaca i 10 letjelica bori se protiv požara u Gardu, koji je prouzročio zatvaranje dijelova autocesta. Nekoliko je vatrogasaca lakše ozlijeđeno. Le Parisien javlja kako je izgorjelo 11 kuća.

Očekivalo se smanjenje temperature u subotu, ali prognoze pokazuju da će najviša dnevna temperatura biti blizu 40 stupnjeva.

U Parizu se također očekuje do sada najtopliji dan toplinskog vala, uz najvišu dnevnu temperaturu od 37 stupnjeva Celzijevih.

Zabranjena vožnja starim automobilima

Vlasti su zabranile vožnju starim automobilima kako bi spriječile zagađenje povezano s toplinskim valom.

Svjetska meteorološka organizacija rekla je ovaj tjedan da je 2019. na putu da postane jedna od "najtoplijih" godina, a da bi period 2015. - 2019. mogao postati petogodišnji period s najvišim temperaturama otkad je mjerenja.

U Španjolskoj četvrti dan zaredom preko 43 stupnja

Četvrti dan zaredom očekuje se temperatura od preko 43 Celzijeva stupnja širom Španjolske u subotu.

Upozorenje zbog topline izdano je za četrdeset od pedeset španjolskih pokrajina, dok ekstremni rizik postoji u sedam pokrajina, rekao je španjolski meteorološki zavod.

U katalonskoj Gironi zabilježeno je rekordnih 43,9 stupnjeva.

Vatrogasci su spriječili širenje 90 posto požara koji su izbili na 60 četvornih kilometara zemlje u sjeveroistočnoj pokrajini Taragona, rekla je katalonska vlada u subotu.

Druga dva požara u pokrajini Toledo, smještenoj u središtu Španjolske, još uvijek su aktivna, rekli su službenici, prenosi Index.hr.