U Haagu obilježena godišnjica genocida u Srebrenici: Prisustvovali i vojnici holandskog bataljona

.
Prije komemoracije je održan simbolični "Marš mira" u dužini od 11 kilomatara, posvećen žrtvama srebreničkog genocida iz jula 1995. godine.

 

U holandskom Den Haagu prigodnim programom obilježena je 25. godišnjica genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Programu, koji već 25 godina tradicionalno organizuju brojna udruženja i organizacije, prisustvovalo je manje građana nego prethodnih godina zbog pandemija koronavirusa.

 

Građanima na Trgu Het Plein ispred holandskog parlamenta pridružili su se i holandska ministrica odbrane Ank Bijleveld, zastupnik partije Denk Tunahan Kuzu, drugi zvaničnici i vojnici holandskog bataljona Dutchbat.

Prije komemoracije je održan simbolični “Marš mira” u dužini od 11 kilomatara, posvećen žrtvama srebreničkog genocida iz jula 1995. godine.

 

Okupljeni građani su nosili natpise s imenima devet žrtava genocida koje su danas ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

 

Ministrica Bijleveld je u okviru programa zvanično otvorila spomenik u spomen žrtvama koji će na Trgu ostati tri sedmice.

 

Novi gradonačelnik Den Haaga Jan van Zanen ranije danas u saopćenju je poručio da će na zahtjev udruženja preživjelih Srebreničana u tom gradu biti postavljen “nacionalni spomenik” u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Van Zanen je također kazao da ovu ideju podržavaju holandsko ministarstvo odbrane kao i ministarstvo vanjskih poslova.

 

“Sada istražujemo mogućnosti za mjesto za jedan takav spomenik. Kao grad mira i pravde, važno nam je da se prisjećamo drame koja se dogodila 1995. godine”, naveo je gradonačelnik Den Haaga.