U Hrvatskoj od ponoći ukinute skoro sve mjere, bh. državljani više ne trebaju "razlog" za putovanje

21
Iz Nacionalnog štaba civilne zaštite saopćeno je da nema zabrane ulaska u Hrvatsku i da na snazi ostaje odluka o prelasku granice

U Hrvatskoj su od ponoći ukinute skoro sve mjere uvedene radi suzbijanje epidemije koronavirusa. Na snazi su još mjere nošenja maski u zdravstvenim i ustanovama socijalne brige koje pružaju usluge starijim licima.

Iz Nacionalnog štaba civilne zaštite saopćeno je da nema zabrane ulaska u Hrvatsku i da na snazi ostaje odluka o prelasku granice.

Kovid potvrda za ulazak u Hrvatsku i dalje nije potrebna državljanima zemalja članica EU.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš rekao je jučer da je preporuka da se maske nose na mjestima gdje su veća okupljanja i u javnom prijevozu.

Beroš kaže da trenutno nema novih sojeva virusa koji bi mogli da promijene tok epidemije i da je ovaj virus "izgubio svoj potencijalni kapacitet".

On je naveo da Hrvatska sedam dana zaredom bilježi pad broja novozaraženih, ali da niko ne smije da misli da je epidemija gotova.

Ovaj tekst je prvobitno sadržavao informacije koje su bile djelimično netačne, što je utvrđeno i provjerama portala Raskrinkavanje.ba. Naime, u naslovu je bilo navedeno da je Hrvatska ukinula sve mjere, a tačna informacija je da je Hrvatska ukinula skoro sve mjere, jer, kako se navodi i u tekstu, neke mjere su još uvijek na snazi. Izvinjavamo se našim čitaocima na prenošenju djelomično netačne informacije.