U ime naroda

Home

U ime naroda


Političko uređenje društva je problem kojim se čovjek bavi od pamtivjeka. Demokratija kao sistem uprave bio je poznat već za vrijeme stare Grčke, a iz njihovog jezika nosi i naziv. U prevodu bi to značilo, vladavina naroda. Platon je već tada razdijelio sisteme državne uprave u dvije grupe; zakonita i nezakonita vladavina.

PIŠE: MUHAMED MAHMUTOVIĆ

Najbolja zkaonita vladavina je bila po njemu monarhija ili kraljevina, zatim predjednička vladavina, kakvu danas imaju neke zemlje EU, poput Francuske, gdje predsjednik ima velike ovlasti i na kraju demokratija, sistem koji danas prvenstveno amerikanci svakome uvoze na silu. Najbolja nezakonita vladavina je po Platonu bila Tiranija ili diktatura, pojedinca (kao što je recimo vladao Sadam Husein), zatim oligarhija, kao što je sad trenutno kod nas u BiH( gdje vladaju odredjene grupe ljudi i pojedinci) i na kraju anarhija (bezvlasće), a kod nas ima elemenata i te vladavine.

¤¤¤¤

Dakle, pojava demokratije nije od juče, postoji dugi niz godina, ali je očito da većina političara kojima je nametnuta kao model vođenja države, nema pojma šta ona znači i na koji način funkcionira demokratski izabrana vlast. EU, koja sebe voli nazivati kolijevkom demokratije, ima u svom članstvu nekoliko zemalja, koje su bile u jednopratijskom upravljanju KP, ali su te zemlje prihvatile osnovne principe takve uprave. Biće dug proces dok ,recimo u jednoj Rumuniji, ne ne mognemo gledati političke debate na nivou debata u Švedskoj, a koliko će trebati našim političarima da postignu taj nivo samo dragi Bog zna, jer još nisu naučili ni ono najosnovnije. Kod nas ,od kako je došlo višestranačje, usvojeno je pravilo; ko nije sa nama, taj je protiv nas i tako će još dugo ostati. Smrtnim neprijateljem se smatra onaj ko nije “naš” partijski istomišljenik!

¤¤¤¤

Kad bi upoređivali statute i ustanovne listine svih partija na teritoriji FBiH, pa čak i nekih sa teritorije manjeg etniteta, začudili bi se koliko je sličnosti. Sve je tu podređeno narodu, i u ime naroda. Tako govore i predstavnici svih stranaka, kad pričaju o partijama iz kojih dolaze. Mnogima su prve riječi; mi smo ozbiljna politička stranka i zbog naroda..,ali će u “ime naroda” držati pod blokadom opštinska vijeća ili kantonalnu skupštinu, kao što je slučaj na Unsko Sanskom Kantonu(USK). Tu je recimo u Cazinu tek nakon 15 mjeseci formirano opštinsko vijeće uz pomoć onih od kojih se to najmanje očekivalo(SDP), a “najsretniji” su tad bili oni koji su ga svo vrijeme držali pod blokadom (SDA). Vijećnici iz ove stranke su tad jedan za drugim izlazili za govornicu i licemjerno govorili da im je, zbog naroda, drago što je rad vijeća odblokiran, a mogli su to sami učiniti odmah nakon izbora, ali nisu opet zbog naroda!

Kriza vlasti u USK, traje već prilično dugo. Nedavno je pala vlada premijera Šemsudina Dedića(SDA), koja je ionako bila bez ikakve uloge od samog formiranja. Kao sveta vodica, rekli bi neki, niti koristi niti šteti, ali poreski obaveznici USK se nebi time složili jer je za funkcioniranje i takve vlade trebalo izdvojiti znatna materijalna sredstva. Padom te vlade se politička scena dodatno uzbrurkala, jer već odavno traju predziborne aktivnosti za oktobarske izbore.

¤¤¤¤

Gledajući emisiju Fokus TVUSK, koja je trajala nešto više od sat vremena a, emitovana je povodom krize vlasti ,nije bilo “običnog” čovjeka, kojeme se od muke nije zgrčio želudac. Predstavnici svih partija su uglavnom započinjali svoje izlaganje riječima koje sam spomenuo, ali su u nastavku za sve što je loše krivili one druge.

Cijeli tok emisije, riješavana je kadrovska križaljka, ko će sjesti u koju fotelju, i uz čiju pomoć. Narod se spominje samo da bi na predstojećim izborima dao glasove, a nijedan predstavnik nije bio spreman da pred narodom ponudi konkretno rješenje izlazka iz krize vlasti, jer bi morao jasno reći da želi u koaliciju sa nekim. Kako to reći, kad sve druge smatraš ljutim neprijateljima i izdajnicima naroda. I tako u krug! Takva situacija je u oba entiteta, gdje uslovno rečeno sjede svoji sa svojima, a na nivou države je još gora, jer tu se doista samo traži načina da pripadnika drugog naroda ili partije gurneš u,- ime naroda, u provaliju!

¤¤¤¤

Narod sve to prati, preko raznih emisija i dnevnika, šalta sa jedne TV stanice na drugu, i osjeća se bespomoćno, jer se jasno vidi, da niko od onih koji su trenutno na vlasti nema viziju, kako izvesti zemlju iz krize. Možda i zato pojava SBBBIH izgleda tako mesijanski, kao što se to desi svaki put kad se pojavi nova partija, ali naš narod  neće da mijenja “poznatog đavola” za “nepoznatog đavola”. Glasa uvjek za iste! Kad če narod umjesto da glasa početi birati? Na žalost ni narod nezna šta je demokratija i da su ključevi udobnih kancelarija u kojima sjede političari, ustvari u rukama naroda.Veliki broj političara je politički zanat ili škole završavao u Kumrovcu, a takvi su naučili i metode, kako se do smrti održavati na vlasti. Ili ćemo na predstojećim izborima pomagati sami sebi, ili čekati da prirodnom smrću izumre generacija političara, koja nas u ovim teškim vremenima pljačka i vuče unazad, neki zbog neznanja i nesposbnosti a, drugi  zbog sovje lične koristi, ali je rezultat isti!

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:00

Facebook komentari

Back to top