U Japanu otkriven još jedan soj koronavirusa

hjuj
Najnoviji soj koronavirusa sada je otkriven kod četiri putnika koji su u Tokio doputovali iz Brazila, saopćilo je to japansko Ministarstvo zdravlja koje navodi da je ovaj soj drugačiji od onog koji je pronađen u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Zvaničnik ministarstva je dodao da su u toku ispitivanja o efikasnosti postojeće vakcine protiv koronavirusa i u slučaju zaraze ovim novim sojem.

Šef Nacionalnog instituta za zarazne bolesti Takaji Wakita je rekao da ne postoje dokazi o tome da je novi soj virusa zarazniji od prvobitnog te da su putnici iz Brazila bili u karantinu po dolasku u zemlju stoga se vjeruje da nisu proširili zarazu.

Od četiri putnika koji su stigli na tokijski aerodrom 2. januara, jedan muškarac u četrdesetima je imao problema s disanjem, žena u tridesetima je imala glavobolju i upalu grla, a jedan tinejdžer je imao groznicu.

Nakon snažnog porasta slučajeva koronavirusa, Japan je u četvrtak proglasio vanredno stanje za Tokio, a prije nekoliko dana je ponovo odgođen datum početka Olimpijskih igara.