U jedinstvu nije snaga: SDA može bez Zvizdića, Bakiru su važniji heroji u filmovima

.
U vrhu SDA za sada muk nakon izjave potpredsjednika stranke Denisa Zvizdića da bi uskoro mogao biti na izlaznim vratima.

Koliko sam vidio u medijima nije Zvizdić rekao da će otići. Njegova izjava je ni tamo ni ovamo. Nisam čovjeka vidio pa da saznam više detalja i zato ne bih komentarisao. Imat ćemo uskoro Kolegij SDA i tada će sve vjerovatno biti biti jasnije, za Patriju je izjavio član Predsjedništva SDA i potpredsjednik SDA Adil Osmanović.

 

Za razgovor nije bio prejerano raspoložen ni njegov kolega Ramiz Salkić, koji nam je samo rekao da mu je žao svakog čovjeka koji ode iz SDA.

 

Iz dobro obaviještenih izvora Patria saznaje da je samo pitanje vremena kada će Denis Zvizdić konačno napustiti SDA. Dovoljno je Zvizdić iskusan da zna kako njegov, nećemo reći ultimatum, već vapaj neće ništa promijeniti u SDA. 

 

- Očekivao sam i priželjkivao da će doći do regeneracije i ozbiljnih meritokratskih promjena te da će priliku dobiti stari iskusniji kadrovi koji dosad nisu imali priliku, ali i novi, mladi, perspektivni i energični ljudi koji mogu vratiti autoritet stranci koja je doživjela težak i zaista brutalan poraz na zadnjim lokalnim izborima, izjavio je jučer Zvizdić.

 

Za predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u politici čaša je uvijek poluprazna, nije polupuna. On u SDA ne vidi ozbiljne probleme, vidi dobre rezultate koji se ne priznaju i poneku greškicu koja se preuveličava. Ispratio je Izetbegović mnoge, ispratit će i Zvizdića jer ne može priznati da loše vodi SDA. Priznao je da u stranci ima „ćutologa“, ali se nada da će mladi sami sebi otvoriti put, što je iluzorno uz trenutne odnose u SDA. Vojska mladih jurišnika svela se isključivo na glasnog Harisa Zahiragića.

 

- Stanje u SDA je odavno alarmantno. Gubitak novih kadrova znači da na izborima 2022. ne možemo računati na dobar rezultat. Ovo više nije pitanje za Kolegij stranke, davno su sazreli uslovi da se barem održi Konvencija, da se pogledamo u oči i vidimo kako spasiti stranku, za Patriju je rekao državni poslanik Šemsudin Mehmedović koji se sa aktuelnim rukovodstvom odavno ne slaže, ali stranku još ne napušta.

 

Ako je suditi po nedavnom intervjuu Bakir Izetbegović bi odlazak istaknutih članova kompenzirao snimanjem filmova o herojima rata, jer nije naučio da na drugoj matrici održi vlast.

 

- Nema ni bosanskih lidera u našim filmovima, serijama, ima pijanica i jugonostalgičara kojima se smiju u susjednim zemljama. O rahmetli Aliji je seriju snimila turska TV, o Dudakoviću, Oriću, Hamdiji Abdiću Tigru, koji je nadmudrio Fikreta Abdića i nanio mu prvi poraz, nije niko, istakao je Izetbegović.

 

Očekivano, zaboravio je Izetbegović ko u SDA kroji filmsku politiku. Jedan od njih mu sjedi u Predsjedništvu stranke. Njemu se ipak još uvijek vjeruje, iako je pokazao da pijanicu ne mora glumiti. Zbog toga i SDA odaje sliku pijanca koji ne može da razluči šta je laž, a šta istina. U svakom slučaju povratak u Predsjedništvo BiH Bakiru Izetbegoviću će biti mnogo teži ako mu Zvizdić bude protukandidat, a možda i treba da se konačno realno odvagaju stvari. Jer ipak se pokazalo da u jedinstvu nije snaga, a na to upućuje i izlazak kantonalnog poslanika Mirze Čelika iz Povjereništva SDA Ilidža.