U Krajini niču novi vučjaci: Migranti koriste vodu iz Une, nemaju hranu, samo ih volonteri Crvenog križa ponekad obiđu

migranti
Novi val migranata od Grčke preko Srbije stiže u BiH, tačnije Krajinu, iz koje bi svi da pređu u EU.

Pored četiri registrovana centra za migrante u USK-u, građani sve češće prijavljuju da nove grupe migranata pristižu i da borave u napuštenim objektima, zatvorenim fabrikama i slično. Procjenjuje se da takvih stanovnika napuštenih objekata u Bihaću već ima oko hiljadu. Aktivisti na društvenim mrežama javljaju da migranti koriste vodu iz rijeke Une, da nemaju hranu i da ih samo volonteri Crvenog križa ponekad obiđu.

Očajnički potezi

– Samo u jednoj ruševini ima ih oko 200. Ovo je kao na Vučjaku u kakvim sad uslovima borave, naveo je Vanja Stokić.

Gradonačelnik Šuhret Fazlić također je izrazio bojazan da će dolaskom proljeća Bihać opet postati hot spot lokacija, da stanje može biti i gore.

– Ako nas opet ostave da se sami bavimo migrantima, ja ću biti prinuđen povlačiti očajničke poteze, opet ćemo morati otvarati Vučjak ili neku drugu sličnu lokaciju, kako bismo na nju mogli upućivati migrante, kazao nam je gradonačelnik.

Međutim, ovaj put bi Fazlić mogao ostati bez podrške policije. Ministar MUP-a USK-a Nermin Kljajić, čija je stranka tokom prošlogodišnje migrantske krize (A SDA) bila u koaliciji sa Fazlićevim Pomakom, sada je na suprotnoj strani, otkako je Pomak ušao u partnerstvo sa SDA na lokalnom nivou. Ministar Kljajić neće priznati da to ima ikakve veze sa politikom.

– Može Šuhret otvarati nove vučjake koliko hoće, ali mi to više ne možemo podržati. Policija ima i previše posla i prošlogodišnja drama sa Vučjakom naučila nas je da se ne možemo obavezivati na tako veliki posao, koji i nije u našoj nadležnosti, kazao nam je ministar Kljajić.

Policija je tu da štiti i služi građanima USK-a, a ne da bude u funkciji zaštitarske službe u migrantskim kampovima. Ali, realnost je da će policija još dugo i mnogo raditi sa migrantima. Zbog povećanog obima posla već koju godinu i zbog činjenice da imaju najmanje plaće među budžetskim korisnicima, Sindikat policije je još prošle sedmice zatražio povećanje plaća uz prijetnju da će izaći na proteste. Ulog je porastao već ovog vikenda, kada su migranti u Miralu kod Velike Kladuše napravili demonstracije s ciljem da ponovo izvrše akciju blokade graničnog prelaza Maljevac. Prošli put su čak 15 dana držali Maljevac pod blokadom, što je nanijelo ogromnu štetu privredi, trgovini, putnicima ali i ugledu naše zemlje. Samo ozbiljnim i predanim operativnim radom policije za demonstracije se saznalo na vrijeme. Krajiški policajci su u subotu, čisto fizičkim naporom, uspjeli da zaustave migrante na parkingu Mirala, gdje je pobuna na kraju i okončana.

Porast obima policijskog rada i podrške koju imaju od građana koje štite nije srazmjerna platama koje imaju. Ministra finansija u Vladi USK-a Vedrana Pršu pitali smo namjeravaju li ispuniti zahtjeve policijskog sindikata kada su plaće u pitanju.

– Mi smo odlučni da nešto uradimo, u Nacrtu budžeta za 2020. planirali smo povećanje osnovice plaće policiji sa 280 na 290 KM, ali moramo sjesti i dogovoriti se, odgovorio nam je Prša.

U Sindikatu policije znaju za ovu ponudu, ali im se ne sviđa.

Politička igra

– Čitavu prošlu godinu smo pregovarali, jednom odustajali od povećanja i držali se sklopljenog sporazuma. Čekalo se mišljenje javnog pravobranioca, a zatim i ministra finansija koji, umjesto da također pozitivno odgovori, odugovlači to zbog političke igre. Njihova priča ne drži više vodu. Oni su prihvatili da osnovica bude 302 KM, a sad odjednom nešto ne može, istakao je Mahmut Alagić iz Sindikata policije USK-a.

Podsjećamo, osnovica za plaće policajca u Sarajevu je 315, dok je u USK-u 280 maraka. Zahtijevanu osnovicu od 302 KM u Krajini imaju svi budžetski korisnici osim policije.

– Je l’ oni vide da mi podmećemo leđa, mlatimo se sa ljudima, a imamo najmanje plaće u Kantonu, pita Alagić.

Vjeruje u podršku građana, jer su i oni njima sad najvažniji zbog migrantske krize. Na proteste će policija izaći ako uskoro ne ostvari svoja prava. Do jučer ih iz Vlade nisu kontaktirali da bi se riješio problem.