U Krajini ponovo poplave, vodostaj Une u porastu na svim mjernim mjestima

Nakon jučerašnjih obilnih padavina u mnogim općinama Unsko-sanskog kantona zabilježeni su porasti vodostaja rijeka i rječica, oborinske vode poplavile su poljoprivredna zemljišta, kao i određeni broj stambenih i pomoćnih objekata. Za sada nema preciznih podataka o štetama.

Vodostaj Une 10 sati u Bihaću je iznosio 138 cm (100 cm kritična tačka), u Martin Brodu 339 cm i Kulen Vakufu 328 cm, te na svim mjernim mjestima ima tendenciju rasta.

Zbog izlijevanja Une u prekidu je saobraćaj na lokalnim putevima Kulen Vakuf-Klisa i Pokoj-Zulići. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionici Bihać-Bosanska Krupa, dok je na regionalnom putu R-408 Drvar-Martin Brod, zbog većeg odrona, na snazi obustava saobraćaja te je u funkciji alternativni pravac. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima, Bišćanima se ponovo preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

U Cazinu je zbog izlijevanja vode na kolovoz došlo do obustave saobraćaja na lokalnom putu Kovačevići-Liskovac, a koristio se alternativni pravac preko naselja Skokovi. Na magistralnom putu M-4.2 Cazin-Velika Kladuša, u mjestu Huremagići, zbog poplavljenog kolovoza saobraćaj se odvijao jednom kolovoznom trakom, no u međuvremenu voda se povukla sa ceste. Rijeka Horljava ponovo je blokirala sve putne komunikacije prema naselju Vilenjača. U Cazinu su jučer zabilježena i dva klizišta. Vodostaj rijeke Mutnice sinoć u 23 sata iznosio je čak 280 cm, no od tada je u konstantom padu i u 10 sati je iznosio 240 cm.

Na regionalnom putu R-401 iz Velike Kladuše prema Bužimu, u mjestu Gradina, došlo je do plavljenja kolovoza u dužini oko 30 metara, pa se saobraćaj odvijao otežano. Dio lokalnog puta Zborište-Stabandža zatvoren je za saobraćaj zbog vode na kolovozu, saobraćaj se preusmerava na alternativni pravac.

U Sanskom Mostu poplavljena su poljoprivredna zemljišta u naseljima Mahala i Krkojevci, a voda ponovo ugrožava stambene objekte u naselju Mahala.

Kada je riječ o količini padavina, najobilnije padavine u našoj zemlji u protekla 24 sata zabilježene su u Bihaću gdje je palo 44 l/m2. U Bosanskom Novom izmjereno je 37 l/m2, Prijedoru 33 l/m2, a Banjoj Luci i Ivan-sedlu 30 l/m2. S druge strane, u Sarajevu je palo 7 l/m2, Tuzli 6 l/m2, a Zenici i Mostaru svega 2 l/m2. 

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda od sredine dana najavljuju novo naoblačenje sa juga koje će usloviti kišu, a na planinama snijeg. U noći na ponedjeljak susnježica ili snijeg su izgledni u Krajini i sjevernim područjima Bosne. Oblačno vrijeme sa padavinama očekuje se i u narednoj sedmici.