U maršu mira u Barceloni učestvovalo 500.000 ljudi

Home

U maršu mira u Barceloni učestvovalo 500.000 ljudi

Policija u Barceloni saopštila je da je oko 500.000 ljudi učestvovalo u maršu mira koji je održan u znak protesta protiv prošlosedmičnih terorističkih napada u kojima je ubijeno 15, a povrijeđeno preko stotinu ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Bijeli transparent sa crnim slovima na kojem piše “No Tinc Por” (Ne plašim se) išao je kroz ulice Barcelone na čelu velikog marša protiv nasilja.

Uposlenici službi za hitno djelovanje, taksisti, policajci, vatrogasci, biznismeni i obični građani, koji su pomagali unesrećenima odmah nakon napada u La Rambli, predvodili su subotnji marš protiv nasilja.

Predstavnici centralne, regionalne i lokalne vlasti u Španiji pokušavaju poslati poruku jedinstva, tako što su hodali iza radnika hitnih službi. Među njima bio je i kralj Felipe VI, koji je tako postao prvi španski monarh koji učestvuje u javnim demonstracijama.

Ipak, u nekoliko navrata čuli su se sporadični zvižduci građana u trenucima kada su prolazili predstavnici vlasti.

Na kraju subotnjeg marša poznata katalonska glumica Rosa Maria Sarda i muslimanski aktivista Miriam Hatibi pročitali su kratke govore i pjesme sa pozornice na glavnom gradskom trgu.

Sarda je rekla: “Ne bojimo se, jer je ponašanje naših sugrađana pokazalo da smo solidarno društvo”.

Hatibi je odgovorio “ne plašimo se”, ponavljajući tako glavni slogan marša mira, dodavši “znamo da ljubav pobjeđuje mržnju”.

barcelona

Zdravstveni zvaničnici u subotu su saopštili da je 22 od preko 120 povrijeđenih u napadima 17. i 18. augusta i dalje na liječenju u bolnicama. Šest ih je još uvijek u kritičnom stanju.

 

(Izvor: Anadolija)

Tagovi
Topic
Objavito: Sat, 08/26/2017 - 21:31

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top