bingo novi 1000x100

U nekim školama u Hrvatskoj učenici 4. razreda osnovne škole uče da u BiH žive samo Bošnjaci

č
"U Bosni i Hercegovini ne žive tri konstitutivna naroda. U njoj žive samo Bošnjaci i Bošnjakinje". Upravo ovo piše u udžbeniku iz predmeta prirode i društva za 4. razred osnovne škole u Hrvatskoj.

Izdavač ovog udženika je Profil Kletta iz Zagreba po kojem uče učenici 80 hrvatskih osnovnih škola koji predmet prirode i društva u četvrtom razredu obrađuju po udžbeniku "Nina i Tino".

Udžbenik potpisuje grupa autora: Arijana Piškulić Marjanović, Jasminka Pizztola, Lidija Prpić i Željka Zagorac.

Radni udžbenik u upotrebi je od školske 2021./2022. godine, a dio je serijala "Nina i Tino" čiji udžbenici su se počeli primjenjivati u razrednoj nastavi za vrijeme eksperimentalne provedbe Škole za život.

Navođenje isključivo Bošnjaka i Bošnjakinja kao stanovnika u BiH izazvalo je reagovanje i drugih roditelja. Jedan od njih je izjavio kako je žalosno da se tako nešto uči djecu u Hrvatskoj.

"Ovo je žalosno. Iskreno, razočaran sam tom, slobodno mogu reći, provokacijom. Čak i površni poznavatelji prilika znaju da u Bosni i Hercegovini žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci, a ne samo Bošnjaci", rekao je otac za Večernji list.

Već je pokrenuta procedura za brisanje iz kataloga pomenutog udžbenika koji je izazvao lavinu reakcija u Hrvatskoj.

Izvor: