U Njemačkoj eksplodirao dio bombe iz Drugog svjetskog rata

Pokušaj deaktiviranja bombe iz Drugog svjetskog rata zakomplicirao se u Drezdenu jutros nakon što je bomba djelimično eksplodirala, rečeno je iz policije.

Za sada nema znakova da je neko povrijeđen u toj eksploziji. Policija upozorava da nije isključena mogućnost još jedne eksplozije.

Bomba još predstavlja potencijalnu opasnost, rekla je drezdenska policija.

Operacije deaktiviranja bombe prekinute su na nekoliko sati da se bomba ohladi, rekao je policajac. Zbog toga su stanovnici evakuirani iz svojih domova u okrugu Loebtau, smještenom na zapadnoj strani grada.

Stručnjaci su uspjeli ukloniti detonator prije djelimične eksplozije, ali serija iskri izazvala je spaljivanje izolacijskog materijala i djelimičnu eksploziju.

Prije toga je ekipa za deaktiviranje morala prekinuti svoje operacije zbog rizika od eksplozije nakon što je otkriven mehanički detonator, rečeno je iz policije.

Stručnjaci su pokušali onesposobiti 250-kilogramsku eksplozivnu napravu koja je otkrivena u utorak tokom građevinskih radova.

Bomba potječe iz bombardiranja 1945. godine

Drezden je u februaru 1945. u samo nekoliko dana bio potpuno razoren grad od uzastopnih savezničkih bombardiranja u kojima je poginulo 25.000 ljudi.

U gradu se tokom građevinskih radova još pronalaze neeksplodirane bombe iz toga doba.

Prema policijskim podacima, zbog deaktiviranja bombe evakuirano je oko 8.700 građana u operaciji koja je počela u utorak navečer. Mnogi će i drugu noć morati provesti daleko od svoje kuće.

Evakuacijska zona je proširena da bi se smanjio rizik za stanovništvo, a gradski promet je zbog operacije deaktiviranja, također, narušen.