Predsjedništvo BiH jedno, Vijeće ministara drugo: U odgovoru EU, na istoj stranici, dva različita broja stanovnika

Da je BiH kroz odgovore na Upitnik Evropske komisije u Brisel uputila suvisle, nezakonite i kontradiktorne podatke, odavno je poznato. Međutim, da čak ni vrhovne državne institucije, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH, na svojim zvaničnim stranicama nemaju iste podatke, manje je poznato!

 

Demanti Zvizdiću

Polemika o broju stanovnika BiH odnosno brojci koju je BiH dostavila Evropskoj uniji bila je predmet rasprave na posljednjoj sjednici Parlamenta BiH.

Zastupnik Saša Magazinović tako je ponovo u laži uhvatio predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića.

Naime, na Magazinovićevo pitanje koliko BiH ima stanovnika, odnosno koja je brojka navedena u odgovorima, Zvizdić je kazao da takvo pitanje ni ne postoji. Međutim, demantirao ga je Magazinović.

- Nije tačno da nema takvog pitanja u Upitniku. Stranica 2.039. među političkim kriterijima, između ostalog, daje odgovore na broj stanovnika u BiH. Mali je problem što ste na istoj stranici u odgovorima koje ste usvojili na Vijeću ministara naveli dva podatka - jedan da BiH ima 3.531.159 stanovnika, a onda u dnu stranice da ima 3.473.078 stanovnika – istakao je Magazinović.

Da se državne institucije ne mogu između sebe dogovoriti o broju stanovnika, najbolje pokazuju i podaci koje na svojim zvaničnim stranicama drže Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara.

Lična karta

Tako u kategoriji Lična karta BiH na stranici Predsjedništva stoji da BiH ima 3,8 miliona stanovnika i to prema procjeni iz 2003. godine, dok prema procjeni iz 2010. godine ima 3,8 miliona. Podataka s posljednjeg popisa 2013. godine uopće nema?!

S druge strane, na stranici Vijeća ministara navedena su dva podatka, oni s popisa 1991. godine i posljednjeg. Dakle da je BiH imala 4,3 miliona stanovnika 1991., a 2013. 3.531.159 stanovnika.

Ne znaju ni površinu zemlje 

Osim broja stanovnika, ove dvije državne institucije ne mogu se dogovoriti ni o tome kolika je površina BiH. Tako, prema Vijeću ministara, površina naše države iznosi 51.197 kvadratnih kilometara, dok Predsjedništvo iznosi podatak od 51.209 kvadratnih kilometara.

 

(Izvor: Avaz.ba)