U Parlamentu BiH tematskom sjednicom obilježen Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije

Home

U Parlamentu BiH tematskom sjednicom obilježen Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije


U srijedu, 17. maja 2017. godine, sa početkom u 11 sati u Parlamentu BiH održana je tematska sjednica povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Na sjednici su predstavljeni izvještaji Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i UNDP u BiH o ljudskim pravima LGBTI osoba, kao i rad institucija u BiH na unapređenju ljudskih prava ovih osoba.

Piše: Adis Jamak

Na sjednici je, pored ostalih, govorila Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra, koja se potrudila pristunima dati malo drugačije i preciznije informacije o ljudima ispod krivulje, izjavivši da se ovdje ne radi samo o statistici, nego o ljudima koje viđamo svakodnevno, o ljudima s kojima smo u različitim odnosima. Prema statističkim podacima postotak LGBTIQA osoba unutar jednog društva kreće se između 5-10%.

- To je model zakona koji na jedan način pokušava da riješi pitanja koja se tiču transtrodnih osoba u BiH. Posebno pitanja jednostavne, brze i efikasne promjene spola u dokumentima, što trenutno nije moguće. Također, mogućnost promjene spola za osobe koje nisu potpunu medicinsku tranziciju prošle, već da to bude omogućeno i osobama koje žive u drugom rodnom identitetu – izjavila je Emina Bošnjak iz SOC-a.

Sa druge strane, pristutni parlamentarci osudili su nedavni pokušaj onemogućavanja javnog okupljanja, kada je otkazan najavljeni Marš za ljudska prava LGBTI osoba, nakon neblagovremenog odgovora Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Predsjedavajući Komisije za ostvariranje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izražava nezadovoljstvo postupcima odgovornih u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo prilikom rješavanja zahtjeva Sarajevskog otvorenog centra za organizaciju Marša za ljudska prava LGBTI osoba, čime je prekršeno pravo na slobodu okupljanja, stav je Mirsada Ibrakovića, zastupnika.

Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH, mišljenja je kako se često događa da u javnosti slušamo izjave sa sve politički korektnim terminima, a da se nerijetko dešava da se negdje iza scene sve to obrne i okrene.

Na neke od prioritetnijih problema osvrnula se i Ombudsmenka za ljudska prava BiH Jasmina Džumhur u svom obraćanju gdje je kazala kako je zapravo ono čime bismo se trebali pozabaviti implementacija već postojećih zakona, zatim edukacija, te jasno definiranje govora mržnje i uređivanje prostora društvenih mreža.


U drugom dijelu tematske sjednice govorio je i svoje lično iskustvo prenio Liam Isić, prva transrodna osoba u BiH.

- Razlog zašto sam ovdje je upravo što ja kao transrodna osoba želim da ostanem u Bosni i Hercegovini, ali pitanje je koliko je ta ista BiH u mogućnosti da meni i drugim transrodnim osobama ponudi normalan život. Iako još uvijek nisam počeo sa hormonalnom terapijom koja bi dovela do izraženijih spolnih sekundarnih karakteristika, do sada sam se već susreo sa brojnim problemima, od torture na graničnim prelazima, nepovjerenja uzrokovanog nepodudarajućim podacima, sumnjom, osporavanjem dokumenata poput diplome i slično, rekao je Liam Isić.

Nakon Liama, prisutnima se kratko obratila i Vladana Vasić, voditeljica zagovaranja iz Sarajevskog otvorenog centra, koja je predstavila Prijedlog okvirnog zakona o rodnom identitetu u BiH.

I pored svakodnevnih problema i diskriminacije sa kojom se suočavamo, u konačnici raduje činjenica da je povodom zvaničnog Dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije održana tematska sjednica u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine, gdje su bez šaptanja glasno izgovarane riječi “lezbejka”, “gej”, “biseksualna” i “transrodna osoba”, “ravnopravnost”, “jednakost” i “solidarnost”.

Na tematskoj sjednici u Parlamentu BiH zaključeno je kako Bosna i Hercegovina ima zadovoljavajući zakonski okvir kada je u pitanju zabrana diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, ali i kako institucije nisu spremne sprovoditi zakon kada je u pitanju LGBTI populacija.

Naglašeno je i kako prava LGBTI osoba ne treba posmatrati odvojeno, nego jednostavno kao ljudska prava, koja su zagarantovana svim građanima Bosne i Hercegovine.

(Cazin.NET; Foto: SOC)

Objavio: Pet, 19/05/2017 - 08:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top