POZIV GRAĐANIMA: U petak 13. septembra svi u Novi Grad na protest protiv „Trgovske more“!

„Inicijativa Trgovska mora, reci NE MOŽE“ poziva sve građane da prisustvuju istoimenom protestnom skupu koji se organizira povodom najave izgradnje nuklearnog radioktivnog otpada u Trgovskoj gori.

Skup će se, u petak, održati u glavnoj pješačkoj zoni ispred bioskopa u Novom Gradu (Bosanskom Novom), a građanima će se obratiti koordinator Inicijative Trgovska mora- reci NE MOŽE Senad Šepić, premijer Vlade USK Mustafa Ružnić, načelnici općina iz USK i RS koji se nalaze u ovom području, te predstavnici entiteta i državnih institucija BiH, a na skupu se očekuje prisustvo velikog broja građana i predstavnika NVO sektora koji se protive izgradnji nuklearnog radioaktivnog otpada na granici BiH, u Trgovskoj gori.

Skupu je prethodilo i potpisivanje peticije građana koju je organizirao Nezavisni blok širom BiH, ali i na internetu na www.trgovskamora.com. Više desetina hiljada građana BiH je dosad potpisalo peticiju.

Podsjećamo da je za 30. septembar 2019. godine planirano održavanje sastanka predstavnika Republike Hrvatske i Republike Slovenije na kojem bi trebali donijeti odluku o odabiru lokcije, a Trgovska gora je, prema pisanju medija iz Hrvatske najbliža opcija.

Zaštitimo oko 300 000 života ljudi u oba bh. entiteta, turizam i naša priodna bogatstava od čega je najugroženije područje Nacionalnog i Parka prirode Una.

 

 

Inicijativa Trgovska mora – reci NE MOŽE