U ponedjeljak počinje nova školska godina: Od septembra više matematike i odmori u novembru i aprilu

Home

U ponedjeljak počinje nova školska godina: Od septembra više matematike i odmori u novembru i aprilu


U 76 osnovnih i 42 srednje škole na području Kantona Sarajevo u ponedjeljak će početi nova školska godina. Tako će nakon ljetnog raspusta u školske  klupe osnovnih škola sjesti 4. 036 prvačića, dok je u prve razrede srednjih škola upisano blizu 3.800 đaka.

On-line nastava Kako nam je potvrdila Lamija Husić, iz Ministarstva za obrazovanje KS, u novoj školskoj godini primjenjivat će se novi zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju.

Prvo polugodište trajat će do 29. decembra, a učenici završnih razreda srednjih škola  na nastavi će biti do 14. maja. Prvačići i učenici devetih razreda u školu idu do 11. juna. Nastavna godina za sve druge učenike  trajat će do 20. juna – kazala je Husić.

Prema njenim riječima, đaci će osim zimskog raspusta, imati po jednu sedmicu odmora, kako u prvom tako i u drugom polugodištu.

Učenici će u novembru imati sedmicu on-line nastave gdje će s nastavnicima komunicirati i učiti putem računara. U aprilu će imati još pet dana odmora, što su ustvari odredbe novih zakona – rekla je Husić. Husić:

Više matematike

U nastavnim programima za osnovnu školu od septembra uvode se izmjene za predmete historije, gdje će učenici učiti i o agresiji na BiH, te o četverogodišnjoj okupaciji glavnog grada.

Također, smanjen je broj nastavnih sati za predmet Moja okolina, a istovremeno đaci će imati više časova Matematike.

Slobodna mjesta u srednjim školama

Nakon drugog upisnog roka u 14 srednjih škola u KS ostalo je slobodnih mjesta. Učenici su popunili sva slobodna mjesta na zanatima, a slobodna mjesta u gimnazijama i tehničkim školama bit će popunjena do 4. septembra..

 

(Izvor: Avaz.ba)

 
Objavio: Sat, 02/09/2017 - 13:58

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top