U protekla 24 sata evidentirane dvije saobraćajne nesreće

.
Danas sunčano i toplo, temperature od 25 do 31°C

52 pacijenta zatražila su pomoć Hitne službe Doma zdravlja Velika Kladuša, a jedan je upućen na dalje liječenje. Dežurni doktori bili su Kasim Selman i Ševal Mešanović.

– Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su jedno krivično djelo i dvije saobraćajne nezgode, bez povrijeđenih lica. Javni red i mir nije narušavan.

– Kako saznajemo jutros od dežurnog vatrogasca Miljkovića, Vatrogasna jedinica nije imala poziva za izlazak na teren.

– Isporuka električne energije na području općine Velika Kladuša je uredna.

– Evropski dan jezika je inicijativa čiji je cilj promovisanje učenja jezika a koju je u saradnji sa Evropskom komisijom pokrenulo Vijeće Evrope 2001. godine. Od tada se ovaj dan obilježava širom Evrope 26. septembra svake godine. Ove godine inicijativa slavi svoj 20. rođendan.

 

Svrha obilježavanja ovog dana je jačanje svijesti o raznolikosti jezika u Evropi, promoviranje kulturne i jezične raznolikosti te poticanje ljudi svih dobi na učenje jezika. Učenje jezika donosi pogodnosti i starima i mladima – nikada niste prestari za naučiti jezik i uživati u mogućnostima koje učenje otvara. Čak i ako samo znate nekoliko riječi stranog jezika, dovoljno je za uspostaviti nova prijateljstva i kontakte širom svijeta.

Jezične vještine su nužnost i pravo SVAKOGA – to je jedna od glavnih poruka Evropskog dana jezika.

– Pored Evropskog dana jezika, 26. septembra širom svijeta obilježava se Svjetski dan kontracepcije s ciljem povećanja svjesnosti o dostupnim metodama kontracepcije te podrške mladima u donošenju informiranih odluka o spolnom i reproduktivnom zdravlju.

Stanje na putevima i vremenski bilten za drugi dan vikenda:

– Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća po suhom kolovozu uz slabiju frekvenciju vozila. Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj. Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

 – Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle. Poslije podne porast naoblake u Krajini, a do kraja dana ili tokom noći i u ostatku zemlje. U večernjim satima lokalno slaba kiša na području sjeverozapadne Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 25 do 31 °C.

 – Biometeorološka prognoza je povoljna. Tokom jutra prohladno, izraženije u unutrašnjosti zemlje, potom uz porast temperatura zraka i duže sunčane periode. Poželjno je slobodno vrijeme provesti na otvorenom, po mogućnosti van gradske sredine, pri tome se slojevito odjenuti. Sa noćnim satima, kod hroničnih bolesnika moguće su umjerene poteškoće, kao posljedica približavanja promjene vremena.