U protekla 24 sata u Cazinu je zabilježeno šest intervencija, jedno lice teže povrijeđeno dok su dva lakše

Cazin
CAZIN!

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 17 stepeni Celzijusa. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 82,00 cm.

Policijska stanica Cazin imala je šest intervencija u protekla 24 sata. U Čizmićima je došlo do krivičnog djela “izazivanje požara”, a sumnja se da je isto djelo migranata. Javni red i mir remećen je dvaput – u Ulici muslimanskih brigada došlo je do fizičkog obračuna, gdje su dva lica napala jedno, dok je na Alincu došlo do tuče između više lica, a dva su zadobila lakše tjelesne povrede.

Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, na lokalnom putu u Majetićima došlo je do teže saobraćajne nesreće u kojoj su učestvovala 2 m/v, te je jedno lice upućeno u Kantonalnu bolnicu Bihać zbog težih povreda. U užem dijelu grada došlo je do sudara 2 m/v, pričinjena je materijalna šteta, povrijeđenih nije bilo. Prilikom saobraćajne nezgode u Ulici pilota Samira Beganovića, u kojoj je učestvovalo 1 m/v, niko nije povrijeđen.

Cazinski vatrogasci imali su jednu intervenciju, a radilo se o gašenju požara na kući u Čizmićima, koji su izazvali migranti.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 50 pacijenata dok je sanitet korištensedam puta.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je na snazi Naredba kojom je, između ostalog, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Vodosnabdjevanje i elektrosnabdjevanje je uredno na području grada, nema planiranih radova.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, magla i niska oblačnost u jutarnjim satima smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama u sjeverozapadnim krajevima, kao i ponegdje u višim predjelima.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima: Ormanica (Srebrenik-Orašje), Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica). U funkciji su alternativni pravci.

Na putnom pravcu Ljubinje-Trebinje (dionici Galičići-Mrkonjići), svaki dan osim nedjelje saobraćaj se zbog radova obustavlja u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce) zbog sanacionih radova svaki dan, osim nedjelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na dionicama: Srebrenik-Šićki Brod (preko rijeke Tinje i u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (dva mosta preko rijeke Ljubine), te na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.

Izvor: