U RS formirana Žandarmerija, Dodik najavio i rezervni sastav policije

Žandarmerija je nova jedinica MUP-a Republike Srpske i predstavljena je danas u Centru za obuku u Zalužanima.

Predstavnici entitetske vlasti kazali su da je formirana da bi odgovorila na sve bezbjednosne izazove, ali i zbog brojnih negodovanja na najavu formiranja Rezervnog sastava. No, kažu od ove ideje se još nije odustalo.

Najspretniji i najbolje obučeni policajci biće pripadnici Žandarmerije. Biće uloženo u obuku i opremu da bi ova jedinica bila po svjetskim standardima, poručeno je iz MUP-a RS, prenosi N1.

"Ova jedinica nije napravljena da ratuje protiv bilo koga, ona treba da štiti bezbjednost svih naših građana i njihove imovine bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Svi koji žive u RS biće zaštićeni od strane MUP-a, od strane SAJ-a i Žendarmerije", kazao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Žandramerija je nastala iz Jedinice za podršku, koja više ne postoji. Formirana je u okviru reorganizacije interventnih snaga zbog, kako su rekli u MUP-u, bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove.

"Mi smo iz praktičnih razloga bili krenuli u proceduru Rezervnog sastava policije kada se oko toga digla pretjerana prašina koja nema razloga i evo mi smo došli do Žandarmerije i mogu danas svim tim koji su osporavali rezervni sastav da se zahvalim", rekao je Radovan Višković, premijer RS.

Višković je dodao kako je to odgovor na brojna negodovanja zbog pokušaja formiranja Rezervnog sastava policije RS. No, od Rezervnog sastava se ne odustaje, poručio je Milorad Dodik:

"Rezervni sastav nismo postrojili ali nismo ni odustali. Odmah da se zna da ćemo razmatrati i čekati priliku da se formira jer se pokazalo da je to najbolji način odbrane teritorije i čuvanja bezbjednosti."

Na poligonu u Centru za obuku u Zalužanima tokom predstavljanja Žendarmerije izložena su i oklopna vozila, među kojima su i dva Despota proizvedena u Bratuncu. U avgustu ove godine MUP je kupio dva ova mutifunkcionalna oklopna vozila, a do kraja 2020. planarina je nabavka još šest.