Čistka kadrova DNS-a se nastavlja: U RS-u na pomolu “nezamisliva” koalicija?

Taman kada je Marko Pavić rekao da smjena DNS-ovog kadra više neće biti bez dogovora, pojavila se informacija da će fotelju, i to ministarsku, izgubiti Dane Malešević.

ATV-u je u Vladi RS potvrđeno da premijerka Željka Cvijanović planira smjenu minstra prosvjete, i da je zatražila mišljenje predsjednika RS Milorada Dodika i prvog čovjeka NSRS i zamjenika presjednika DNS-a, Nedeljka Čubrilovića.

Čubrilović je, kako javlja ATV, dao negativno mišljenje, ali ono svakako nije obavezujuće. Da li će, kada i zašto Malešević biti smijenjen, trebalo bi da se zna već početkom sljedeće sedmice. O premijerkinoj inicijativi će se raspravljati na vanrednoj sjednici Vlade RS u ponedjeljak.

Lider DNS-a Marko Pavić je u telefonskom razgovoru za ATV kratko poručio da nema komentar, a na telefion se ministar Dane Malešević nije ni javio.

 

Ukoliko bude smijenjen, Malešević će biti četvrti član DNS-a koji je u poslednjih sedam dana izgubio poziciju.

Milorad Dodik je poručio da će se smjene odgovornih nastaviti, jer su “pojedinci radili na štetu najdugovječnije koalicije u RS”.

Osim Maleševića, neizvjesna je i sudbina Milana Radovića i Nove Grujića. Već su smijenjeni direktor “Poslovne zone Banjaluka” Saša Panić i Daliborka Kerezović-Damjanović, direktor šumskog gazdinstva Kotor Varoš. Đorđe Popović ostao je bez funckije direktora RITE Ugljevik.

Upravo se o tim smjenama pričalo i na jučerašnjoj sjednici predsjedništva DNS-a, nakon koje je Pavić novinarima poručio da će zaštititi svoje članove.

U jeku čistke kadrova DNS-a, oglasio se Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a i poručio da “treba razgovarati sa svima i o svemu”, naročito kada je riječ o zaštiti Republike Srpske i očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da Republika Srpska i njene institucije moraju biti na prvom mjestu.

“Saradnja ne znači izdaju, niti pregovori znače prodaju”, napisao je Bjelica.

Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a

Bjelica je između ostalog ocijenio da je potrebno relaksirati odnose vladajućih i opozicionih partija u RS.

“Ne treba podizati tenzije i prizivati neki novi ‘Peti oktobar’, kao što je neukusno nazivati SDS teroristima. Treba sačekati rezultate koje će objaviti Centralna izborna komisija i na organima stranke zauzeti stavove”, napisao je između ostalog Bjelica, potpredsjednik SDS-a, druge najjače stranke po broju glasova u RS-u na proteklim izborima.

Šta je Vukota obećao?

Zanimljivo, Bjelica je uoči sjednice Predsjedništva SDS za BNTV, na pitanje očekuje li da Vukota Govedarica podnese ostavku na funkciju predsjednika SDS-a, rekao da se treba sjetiti “da je to sam obećao u slučaju da izgubi u trci za predsjednika RS-a”.

– Nisam s njim razgovarao, on nije doživio katastrofu na izborima, ali ni ostvario očekivani rezultat, dodao je Bjelica.

Upravo lider SDS-a Vukota Govedarica zastupa mišljenje “da nikakvog razgovora sa SNSD-om i njegovim liderom nema niti može biti”.

– Što se tiče poziva na razgovor koji je uputio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ne može nijedan član stranke o tome sam odlučivati, već se treba ponašati u skladu s odlukom stranačkih organa. Što se mene tiče, u startu ne odbacujem Dodikov prijedlog da se razgovara, rekao je tada Bjelica.