U Sanskom Mostu bit će izgrađen vakufski tržni centar

Povodom početka manifestacije „Dani vakufa 2018.“, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH danas je predstavila programski sadržaj manifestacije.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović podsjetio je da Vakufska direkcija IZBiH već osmu godinu organizira manifestaciju pod nazivom „Dani vakufa u BiH“.

Ovogodišnja manifestacija bit će održana u Sarajevu, Sanskom Mostu, Fojnici, Trebinju, Vitezu i Visokom od 13. do 20. aprila.

Manifestacija se sastoji od kulturno-obrazovnih i vjerskih sadržaja, među kojima su i regionalna konferencija „Restitucija imovine – iskustva, mogućnosti i rješenja“, tribina „Vakufi i vakifi“ u Fojnici, polaganje kamena temeljca za izgradnju vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu i vakufskog administrativnog centra „Medresa“ u Fojnici, otvaranje vakufskog edukativno-poslovnog centra u Vitezu…

Uz to bit će promovirana i djela „Bosanske vakufname“ i izložba odabranih vakufnama te dodijeljene plakete za afirmaciju i unapređenje vakufa za 2017. godinu.

Zajimović je kazao da će manifestacija početi u petak, 13. aprila, svečanim otvaranjem u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu i tom prilikom bit će održani promocija vakufskih projekata i potpisivanje protokola između Vakufske direkcije IZBiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o realizaciji novih vakufskih projekata u BiH, dodijeljena Plaketa za afirmaciju i unapređenje vakufa za 2017. godinu, uz obraćanje organizatora, kao i obraćanje reisu-l-uleme IZBiH.

Istog dana uvečer u Visokom bit će održan mevlud povodom Lejletu-l-mi’radža i Dana vakifa i tom prilikom će se predati hatma za duše svih umrlih bh. vakifa. Mevludski program izvodi hor Medrese „Osman ef. Redžović“.

U subotu, 14. aprila, u Sanskom Mostu održat će se svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju vakufskog tržnog centra na vakufskoj parceli Hamza-begove džamije u Sanskom Mostu, čiju izgradnju putem Vakufske direkcije finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

U nedjelju, 15. aprila, u Fojnici, održat će se svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju vakufskog administrativnog centra „Medresa“, čiju izgradnju putem Vakufske direkcije finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

U ponedjeljak, 16. aprila, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održat će se promocija djela „Bosanske vakufname“ i izložba odabranih vakufnama. Promotori su: dr. Mevlut Džam, dr. Rahman Ademi, dr. Adnan Kadrić, mr. Osman Lavić i dr. Senaid Zajimović.

U utorak, 17. aprila, u hotelu ”Holiday” u Sarajevu održat će se regionalna konferencija pod nazivom „Restitucija imovine – iskustva, mogućnosti i rješenja“. Konferenciju organiziraju Međureligijsko vijeće BiH i Vakufska direkcija.

Cilj konferencije je aktueliziranje problematike restitucije i razmjena iskustava sa susjednim zemljama. Iskustvo zemalja iz okruženja u rješavanju ove problematike je veoma važno, te će zbog toga predstavnici nadležnih institucija iz susjednih zemalja, koje rade na poslovima donošenja i implementiranja zakona o povratu bespravno oduzete imovine vjerskim zajednicama i drugim fizičkim i pravnim licima, uzeti aktivno učešće na konferenciji. To će biti prilika za razmjenu iskustava o implementaciji zakona o restituciji i izazovima na ovom području kroz izlaganja predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine, vjerskih zajednica i crkva, te učesnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Pored predstavnika Ministarstva pravde BiH, kao resornog ministarstva u našoj državi za pitanje restitucije, očekuje se učešće nadležnih državnih i entitetskih ministarstava, državnih i entitetskih parlamentarnih zastupnika i međunarodne zajednice.

Konferencija je dio aktivnosti koje Vakufska direkcija kontinuirano poduzima na povratu bespravno oduzete imovine. Bosna i Hercegovina još uvijek nije usvojila zakon o restituciji, te stoga imovina koja je oduzeta u proteklim društveno-političkim sistemima nikada nije vraćena izvornim vlasnicima, odnosno njihovim nasljednicima i pravnim sljednicima.

U srijedu, 18. aprila, u Fojnici održat će tribina pod nazivom „Vakufi i vakifi u Fojnici“, čiji predavači će biti dr. Ismet Bušatlić, dr. Ćazim Hadžimjelić i dr. Senaid Zajimović.

U četvrtak, 19. aprila, u Trebinju, održat će se okrugli sto pod nazivom „Vakufi na području Medžlisa IZ Trebinje“ na kojem će biti izloženo 10 referata.

U petak, 20. aprila, u Vitezu, održat će se svečanost otvaranja vakufskog edukativno-poslovnog centra u Vitezu čiji dovršetak izgradnje finansirao Generalni sekretarijat vakufa države Kuvajt i humanitarna organizacija ”Al-Nedžat” iz Kuvajta.

Istog dana, u petak, tokom džuma-namaza, u svim džamijama u BiH i dijaspori bit će kazivana tematska hutba o vakufima pod nazivom „Vakuf-pouzdan oslonac neovisnosti i sigurnosti zajednice“ autora mr. Selem ef. Dedovića, muftije mostarskog.

Partneri ovogodišnje manifestacije su: Muftijstvo sarajevsko, Muftijstvo bihaćko, Muftijstvo mostarsko, Muftijstvo travničko, Medžlis IZ Sanski Most, Medžlis IZ Fojnica, Medžlis IZ Trebinje, Medžlis IZ Vitez, Medžlis IZ Visoko i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka.