U Siriji ubijene 24 osobe

Home

U Siriji ubijene 24 osobe


DAMASK - Snage sigurnosti su u petak otvorile vatru na demonstrante u Siriji i ubile 24 civila, među kojim četvero djece, najviše u Homsu, gdje opozicija optužuje režim predsjednika Bašara el-Asada da priprema "masakr".

Iako je raspoređen veliki broj snaga reda, održane su brojne demonstracije u Deri, Idlebu, Homsu, Hami i Deir Ezoru pod sloganom "štrajk dostojanstva", koji prethodi općem štrajku u nedjelju, izjavili su aktivisti Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Deset civila je ubijeno u Homsu, među kojim dvoje djece od 10 i 12 godina, 14-godišnji dječak je ubijen blizu ovog grada, pet civila blizu Damaska, četiri civila u Hami, dva u pokrajini Idleb, dvije osobe, od kojih jedna djevojčica, u Deri, gdje je i počela pobuna prije devet mjeseci, precizirao je Opservatorij.

Ovo udruženje sa sjedištem u Velikoj Britaniji utvrdilo je da je bilo žestokih sukoba "između dezertera i vladinih snaga u Dumi i Sakbi, 10 kilometra udaljenim od glavnog grada.

Nacionalno sirijsko vijeće, koje okuplja većinu pokreta opozicije, izrazilo je strah da će se dogoditi "masakr" u Homsu. 

"Sve informacije, videosnimci, kao i aktvisti na terenu, tvrde da se režim sprema počiniti kolektivni masakr kako bi ušutkao revoluciju u Homsu i drugim regijama", navodi se u saopćenju Sirijskog nacionalnog vijeća.

"Režim pravda svoje akcije vjerskim incidentima", saopćilo je Vijeće dodavši da u Homsu snage reda pale džamije, muče i ubijaju mlade, otimaju žene i djecu.

 

Fena

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 21:28

Facebook komentari

Back to top