U sjeni političkih rasprava cijene divljaju, hrana, prevoz, rate za kredite…

FWEF
Mandati, međusobne optužbe, borba za fotelje i nove mandate. Sve to političarima je važnije od brige za građane koji ih biraju i kojima bi trebali odgovarai za rad ili nerad. U sjeni političkih potkusurivanja, cijene divljaju. Skuplja je hrana, prijevoz, grijanje, a očekuje se i rast kamata na kredite.

Sa 410 maraka preživjeti mjesec dana. To je neizvjesna misija, kažu penzioneri ironično. Pored redovnih troškova za lijekove, povećanog izdvajanja za hranu, najteže im pada rast cijena energenata. Penzioner Muhidin Muzurović ističe da će sada u ljetnom periodu za grijanje davati znatno više. O zimskom periodu ne želi ni misliti.

”Bilo je 30-35 KM do sada, sada će biti vjerovatno 70… Da barem osnovne namirnice spuste za 5% kao u Srbiji, Hrvatskoj, oni ništa. Eto tolika je ta njihova briga, ne za penzionere nego za sve građane. Njima su u glavi izbori, da budu još četiri godine i da primaju 5-6 hiljada KM”. kaže nam Muhidin Muzurović.

A oni koji primaju mnogo manje bore se za egzistenciju. Zbog rasta cijene plina mnogi će pribjeći grijanju na ugalj, drva, struju ili pelet. I njihove cijene su sada veće. Pelet je poskupio za više od 60 maraka za godinu dana. U ovom trenutku građani su ogorčeni jer su i cijene goriva konstantno rasle. Akcize pak nisu ukinute.

”To zahvalite našim političarima”

Tako je početkom 2021. godine jedan litar benzina koštao 1,85 KM. Nakon godinu i dva mjeseca cijene su znatno veće. Benzin je trenutno 2,95 KM, a dizel je i preko tri marke’.

‘Niko ne može predvidjeti kako će se kretati cijene. Dakle one će biti kao do sada, oscilovat će kao i do sada i ići će u smjeru u kojem niko ne može predvidjeti’. kaže Zijad Sinanović, iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ono što se može predvidjeti ne zvuči optimistično. Naime, snažni inflatorni pritisak biće nastavljen iako su očekivanja Centralne banke bila da će se inflacija smiriti sredinom ove godine. Kamatne stope će zbog toga rasti.

”BiH neće biti izuzeta od mogućeg rasta kamatnih stopa na kredite. Evropska centralna banka koja je nama najzanimljvija jer smo vezani za Evropu nije još podigla kamatne stope mada su pripremili niz povećanja kamatnih stopa, ali nije poznato kada će… odnosno u kojem momentu će doći do njih”. kaže Vesna Papić, iz Odjeljenja za finansijsku stabilnost Centralne banke BiH.

Globalna inflacija je tako pojela minimalna povećanja penzija i plata, a rezultirat će i većim kamatnim stopama. Mnogi u vrijeme kada ulje košta skoro 6 KM, piletina preko 10 KM, upravo pribjegavaju dizanju kredita ili se oslanjaju na rodbinu iz dijaspore. Samo ne na one koji su izabrani da im poboljšaju status