U Sloveniji najavljuju snijeg, u Hrvatskoj olujni vjetar: Ni u BiH neće biti bolje

U veći dio Hrvatske za vikend stiže drastična promjena vremena koja će na neki način označiti kraj 'pravog' ljeta, s obzirom da se očekuje osjetno zahladnjenje pri čemu će maksimalne dnevne temperature nerijetko imati jesenske vrijednosti.

U pojedinim dijelovima nama susjedne države već sad ima nestabilnosti pa je obilne kiše, primjerice, u četvrtak poslijepodne bilo u Istri i na Kvarneru te u Lici, Gorskom kotaru i ponegdje u Dalmaciji, ali sve je to tek uvod u ono što slijedi, javlja Jutarnji.

Za vikend u Hrvatskoj oblačnije uz češću kišu, pljuskove i grmljavinu, osobito krajem subote i u noći na nedjelju. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme te obilna količina kiše, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorju.

Slično vrijeme za Bosnu i Hercegovinu najavljuju i meteorolozi Federalnog hidro-meteorološkog zavoda. Prema njihovoj prognozi u petak se poslije podne očekuje porast naoblake koji može usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnje temperature od 15 do 21, na jugu od 21 do 25, a dnevne od 29 do 35 °C.

subotu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne u Bosni se očekuju lokalne pljuskovi i grmljavina. Jutarnje temperature od 14 do 20, na jugu od 19 do 24, a dnevne od 28 do 34 °C.

nedjelju pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prije podne u istočnim, sjeveroistočnim i djelimično centralnim područjima Bosne sunčanije i bez padavine. Poslije podne padavine prestaju u Krajini.

Jutarnje temperature od 10 do 16, na jugu od 18 do 23, a dnevne od 15 do 21, na jugu od 23 do 29 °C.

 

Obilan snijeg u Sloveniji

 

Meteorološki portal Istramet navodi i da će ljeto iz alpskog područja iščeznuti sa stilom, s obzirom da se u višem području očekuje i do pola metra snijega.

U takvoj situaciji područja iznad 2000 metara očekuje drastično zahladnjenje i nagli prelazak kiše u snijeg kojeg će biti i u većim količinama. Prema prognozi ECMWF-a, na slovenskoj Kredarici valja očekivati do 40-ak centimetara mokrog snijega koji će padati na temperaturi od oko -2 °C.