U Srbiji zaplijenjeno 900 kg krivotvorene garderobe za tržište BiH

Prilikom pregleda tovara, carinici su pronašli 903 kilograma, odnosno skoro 2.000 odjevnih artikala za koje se sumnja da povređuju pravo intelektualne svojine.

Carinici Srbije su na graničnom prijelazu Gradina sa Bugarskom, zaplijenili više od 900 kilograma garderobe namijenjene pijaci 'Arizona' u BiH, zbog sumnje da je krivotvorina svjetskih brendova, priopćeno je iz Uprave carina Srbija.

Garderoba je otkrivena u srijedu u kamionu skopskih registracija kojim je državljanin Makedonije (56) prevozio više od 22,5 tona robe od Istanbula ka pijaci 'Arizona'u blizini Brčkog u BiH. Prilikom pregleda tovara, carinici su pronašli 903 kilograma, odnosno skoro 2.000 odjevnih artikala za koje se sumnja da povređuju pravo intelektualne svojine.

Najviše je bilo muške odjeće - oko 650 komada košulja, zatim majice, puloveri, farmerke i trenerke na kojima su stajale oznake poznatih brendova poput "Tommy Hilfiger", "Gucci", "Adidas", "Philipp Plein", "Polo". U spornom tovaru, za koji se sumnja da nije originalan, našlo se i 500 metara posteljnog platna sa poznatim likovima iz crtanih filmova (Spidermen, Cars, Tom & Jerry), navodi se u priopćenju.