U Štokholmu uručene Nobelove nagrade za 2018. godinu

U glavnom gradu Švedske Štokholmu održana je svečana ceremonija na kojoj su dobitnicima dodijeljene Nobelove nagrade za 2018. godinu u oblasti fizike, medicine, hemije i ekonomije, javlja Anadolu Agency (AA).

Nagrade na svečanosti, kojoj su prisustvovali članovi kraljevske porodice Švedske i veliki broj zvanica, ovogodišnjim dobitnicima, čija imena su saopćena u septembru, uručio je švedski kralj Carl Gustaf XVI.

Nobelovu nagradu u oblasti fizike su dobili Arthur Ashkin, Gerard Mourou i Donna Strickland, u oblasti hemije dobitnici su Frances Arnold, George P. Smith i Gregory Winter, u oblasti medicine James Allison i Tasuku Honjo, dok su nagradu na polju ekonomije osvojili William D. Nordhaus i Paul M. Romer.

Nakon ceremonije je upriličena svečana večera za oko 1.500 zvanica.

Nobelovu nagradu za mir danas su u Oslu također preuzeli i Dr. Denis Mukwege i Nadia Murad.

Ove godine nije dodijeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je ostavku dalo niz članova odbora Švedske akademije koja dodjeljuje tu nagradu.

S druge strane, ispred Koncertne dvorane (Konsert Huset), zgrade u kojoj je održana dodjela nagrada, održani su protesti s kojih su organizatori poručili da nafta, gas i ugalj izazivaju zagađenje vazduha i globalno zagrijavanje, dodajući kako Nobelova komisija sarađuje s kompanijama koje zagađuju vazduh te na taj način prijete čovječanstvu.

Image