Kljajić: U Unsko-sanskom kantonu ima 300 migracionih centara, država nas uništava

Migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona ove sedmice je eskalirala. Desetine povrijeđenih i uhapšenih, deportacije, brutalno nasilje na ulicama su scene kojima svakodnevno svjedoče uplašeni stanovnici Bihaća i Velike Kladuše

Tim povodom  ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić kaže da trenutno na području USK boravi više od 6.000 migranata jer se ne poštuje dogovor s obzirom da je u ovom kantonu trebalo biti smješteno maksimalno 3.200 osoba. 

Kao na krivce Kljajić prstom upire u Ministarstvo sigurnosti BiH i Ured za poslove sa strancima, ali i Željeznice Federacije BiH.

"Glavni problem, za nas, predstavljaju Željeznice FBiH koje nam svaku noć vozom šalju oko 150 migranata. Nažalost, mi nemamo kapaciteta ni prostora da te ljude smjestimo u prihvatne centre", govori Kljajić.

Uništava se život građana

On ističe da je dodatni problem činjenica da prihvatnim centrima upravlja Ured za strance koji ne izvještavaju MUP USK o osbama koje vrše krivična djela i koja su sklona narušavanju javnog reda i mira.

"Razlog za posljednja dešavanja u Velikoj Kladuši je i nedostatak koordinacije. Da su nam na vrijeme prijavili te osobe mi bi poduzeli mjere i na vrijeme ih deportovali", dodaje naš sagovornik.

Prvi čovjek MUP-a Unsko-sanskog kantona  ističe da oni nemaju finansijsku mogućnost svakodnevno vraćati migrante vozom odakle su došli.

"Jedan od razloga zašto nismo tražili prisustvo drugih policijskih agencija u USK je taj jer ne želimo da USK bude jedini migracioni centar. Želimo da se podjednako podijeli na prostoru cijele BiH. Danas imamo bojkot državnih institucija i svjesno uništavanja USK-a i života naših građana", kazao je.

On napominje da je trenutna migrantska kriza izuzetno loša poruka za stanovnike ovog kantona.

"USK je jedan od najraseljenijih kantona i ako se ovako nastavi jedina poruka mladima će biti da bježe iz BiH", kazao je.

Slijede represivnije mjere prema onima koji prave nerede

Kljajić otkriva da će policija u narednom periodu upotrijebiti represivnije mjere prema migrantima koji narušavaju red i mir kako bi se situacija stavila pod kontrolu.

U Unsko-sanskom kantonu djeluje ukupno 838 policajaca, a migranata je više od šest hiljada. Problem su i građani koji iznajmljuju privatni smještaj migrantima.

"Pored četiri migraciona centra mi imamo više od 300 objekata gdje oni borave. Možemo reći da imamo 300 migracionih centara u USK i policija sve to kontroliše", govori Kljajić.

U ponedjeljak će MUP USK tražiti od svih policijskih agencija na nivou FBiH i BiH da izvrše kontrolu na svojim područjima i spriječe dolazak migrnata na područje USK.

"Zabrinjavajuće je da Federalni MUP još nije uradio procjene po pitanju migrantske krize jer smatram da je federalni ministar do sada morao uraditi tu procjenu, a posebno nakon posljednjih dešavanja u našem kantonu", zaključio je ministar Nermin Kljajić.

Iz ovog kantona danas su stigle i najave o mogućnosti proglašenja vanrednog stanja što bi značilo uvođenje policijskog sata i drugih mjera koje bi za cilj imale uspostavu javnog reda i mira te kontrolu migranata.