U Velikoj Kladuši broj migranata jednak broju policajaca u cijelom USK-u

Teško stanje u Velikoj Kladuši i sukobi koji su se desili proteklih dana, kao i jutros objavljeni snimci migranata koji su u potrazi za "suparnicima", unijeli su dodatni strah među građane Unsko-sanskog kantona.

Tim povodom razgovarali smo sa portparolom MUP-a USK-a o situaciji na terenu. 

Iako za sada direktnih sukoba u Velikoj Kladuši nema, prisutne su tenzije na terenu. To je iz razloga što se oko i u blizini kampa Miral nalazi preko 200 osoba koje žele ući u prihvatni centar i na taj način sebi omogućiti smještaj, a to nisu u mogućnosti. 

Samo u Velikoj Kladuši ima migranata kao pripadnika MUP-a u cijelom USK-a. Dakle, ne možemo mi svih 800 policajaca poslati u Veliku Kladušu. Trenutno tamo imamo pojačane snage iz Cazina, Bužima, kao i PS Velika Kladuša. Problem je što druge službe ne rade svoje poslove. Gotovo je kad oni dođu. Ne zaustavljaju ih na granici, ne deportuju problematične kad ih mi hapsimo ili maknemo sa ulica. Oni vide da jedni imaju smještaj, hranu, tri obroka dnevno, a drugi da nemaju ništa. Ovo što se desilo u Velikoj Kladuši prije dva dana, nama se dešava skoro svaki dan, samo nije toliko medijski popraćeno. A isto će se početi dešavati i sa BIROM u Bihaću. Problem se neće riješiti taman da ih sve uhapsimo, jer se dalje ne postupa sa njima i oni se samo vrate. Ovo će eskalirati, a mi smo uvijek prvi na udaru,  istakao je u razgovoru za USKinfo.ba portparol policije MUP-a USK-a.