U Velikoj Kladuši održana manifestacija uz učešće 27 hafiza iz cijele BiH (FOTO)

Hafizi u našem društvu uživaju veliko poštovanje, prije svega zbog činjenice da su ti isti hafizi poseban značaj pridali časnom Kur’anu i naučili ga napamet i što je Muhammed, a.s., za takve ljude izrekao najveće pohvale. U posljednje vrijeme trend učenja Kur’ana napamet – hifza je u usponu i samo u ovoj 2019. godini, prema službenom izvještaju Komisije za hifz Rijaseta IZ u BiH, 30 hafiza je položilo hifz, a njihov broj prelazi 400 hafiza.

27 hafiza iz cijele Bosne i Hercegovine su u petak, 20.9.2019. godine boravili u Velikoj Kladuši u sklopu obilježavanja 107. godišnjice udruženja Ilmijje BiH. Svaki od ovih hafiza je posjetio po jedan džemat, održao hutbu i predvodio džumu namaza, a iza akšam namaza održana je svečanost Večer Kurana na Starom gradu u Velikoj Kladuši. Tako je Velika Kladuša i Muftijstvo bihaćko bilo počašćeno boravkom i učešćem u vjerskim programima tolikog broja hafiza.

Plejada hafiza koju je predvodio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je unijela posebnu radost u srca vjernika cijele Krajine, a posebno Velike Kladuše. Pored muftije Kudića učešće su uzeli i hafizi Maid Ibrahimović, Nermin Ibrahimović, Hidajet Talić, Nisvet Omerdić, Aziz Alili, Amir Mahić, Muhamed Žutić, Suad Šahinović, Dževad Šahinović, Abdurahman Osmanović, Ishak Efendić, Amir Kaknjo, Arnaut Fahir, Mughamed Kolić, Harzudin Škiljan, Sead Šahinović, Ruhid Nezir, Jusuf Bećoja, Dževad Hrvačić, Belmin Džananović, Edin Fajković, Redžo Sivić, Ismail Fazlović, Salih Haseljić, Ibrahim Bektaš i Almir Duranović

Organizator ove nesvakidašnje svečanosti je glavni odbor udruženja Ilmijje BiH, a domaćin je bio osnovni odbor udruženja Ilmijje Velika Kladuša na čelu sa Arif-ef. Erdićem. Nakon džuma-namaza upriličen je zajednički ručak za sve goste, imame, te prijatelje udruženja Ilmijje. Glavni sponzor ovog programa u Velikoj Kladuši je Sabahudin Bajramović, privrednik iz Velike Kladuše koji je na ime svojih roditelja iskazao želju da finansijski i organizacijski podrži ovaj program. „Zasigurno će sve ovo ostaviti jake dojmove na vjernike, što će unaprijediti vjerski život u Velikoj Kladuši. Potvrda tome je bila i spremnost našeg dzematlije Sabahudina Sabe Bajramovića da potroši znatan dio svog imetka u ovo hajirli djelo“- rekao je Arif-ef. Erdić.

Predsjednik udruženja Ilmijje BiH Nesib-ef. Hadžić je svoje zadovoljstvo organizacijom i domaćinima posebno naglasio i u svom obraćanju, ali i u razgovoru sa imamima, džematlijama i prisutnim građanima koji su došli da uživaju u prelijepom učenju naših hafiza, također, naglasivši značaj Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine za naš narod. „Ovo je, dakle, priča o Udruženju ilmijje, o jakoj i jedinstvenoj Zajednici i jakoj i jedinstvenoj domovini Bosni i Hercegovini. Posebno se zahvaljujem našim hafizima koji su svojim učešćem učinili ovaj dan i noć nezaboravnom za Udruženje ilmijje, Krajinu, a posebno Veliku Kladušu.“ – istakao je predsjednik Hadžić Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je s ponosom i velikim zadovoljstvom govorio o ovom programu iskazujući posebno poštovanje prema svim hafizima koji su pristigli u Veliku Kladušu, te se zahvalio svima koji su na bilo koji način učestvovali u organizaciji cijelog ovog programa, prije svega Nesib-ef. Hadžiću i Arif-ef. Erdiću.

"Kuran nas uvijek podsjeća na ljepotu Allahove riječi koja se može realizirati na više načina. Jedan od njih je i lijepo učenje - tertil, onako kako je Džibril učio Poslaniku. Njegova se mu'džiza ogleda i u tome što tu ljepotu osjećaju i oni koji ne razumiju njegovo značenje, ali osjećaju bezvremensku vrijednost. Iznimno sam sretan što su Velika Kladuša i Muftijstvo bihaćko bili domaćini jedne nesvakidašnje manifestacije povodom obilježavanja 107. godišnjice Udruženja Ilmijje BiH u kojoj se posebna važnost pridaje upravo Kuranu Časnom i hafizima Kurana Časnog.“ – rekao je muftija Kudić.

Pored hafiza učešće su uzeli i članovi hora Muftijstva bihaćkog, a dovu na kraju programa je proučio dr. Rifet-ef. Šahinović. Medijski sponzor manifestacije je Media centar Islamske zajednice, a voditelj programa je bio Edin-ef. Spahić. Pored brojnih hafiza, glavnih imama, imama, profesora medrese veliki broj ljubitelja melodičnog učenja Kurana Časnog iz cijele Krajine je prisustvovalo ovom posebnom događaju.

(Muftijstvo bihaćko)