U Velikoj Kladuši u posljednja 24h zabilježene dvije saobraćajne nesreće

.
Kolovoz je ovog jutra zbog kiše mokar ili vlažan, vozači, oprez!

Dva narušavanja javnog reda i mira i dvije saobraćajne nezgode prijavljeni su Policijskoj stanici Velika Kladuša u protekla 24h. U jednoj od nezgoda dva lica su zadobila lakše tjelesne povrede.

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Dizdarevića, nije imala intervencija u protekla 24h.

Od 75 pacijenata koliko je zatražilo pomoć Hitne službe Doma zdravlja Velika Kladuša, dva su upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu Bihać. Dežurni su bili doktori Aida Dedić i Mustafa Hodžić.

„Kladuško ljeto 2022“ prvog dana ovog posljednjeg julskog vikenda donosi nastup mlade i perspektivne pjevačice Ajše Kapetanović. Nastup počinje u 21:00h na Trgu mladih!

U džematu Pećigrad danas će biti upriličen svečani otvor džamije. Na svečanosti koja počinje u 11.30h predviđeno je obraćanje domaćih i gostujućih zvanica.

Međunarodni dan prijateljstva širom svijeta obilježava se 30. jula. Proglašen je 2011. godine od strane UN-a imajući na umu viziju da prijateljstvo među ljudima, zemljama, kulturama i individualcima može stvoriti uslove mira i doslovce graditi mostove među zajednicama. Svjetski dan prijateljstva je inicijativa koju je UNESCO predstavio Generalnoj skupištini UN-a još 1997. godine, a koja je definisala kulturu mira kao niz vrijednosti, stavova i akcija koje odbacuju sve vrste nasilja uz nastojanja da se spriječe mogući konflikti već u samim počecima.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 30. juli:

Kolovoz je ovog jutra zbog kiše mokar ili vlažan u sjeverozapadnim krajevima, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

U toku su radovi na vijaduktima Klopče i Klopačke Stijene na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač-Dubovsko), Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja) i Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik).

Na putu Rudo-granični prelaz Uvac zbog oštećenja mosta, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini, dok je za ostala vozila brzina kretanja na mostu ograničena na 20 km/h.

Pojačan je promet vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnom prelazu Velika Kladuša, kao i na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima: Izačić, Deleuša, Hum i Zupci.

I na ostalim graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima ponegdje na sjeveru sa slabom kišom. Tokom dana, uglavnom svježije, promjenjivo i nestabilno uz kišu, često u obliku pljuskova, a lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme, najprije u sjevernim, a zatim u centralnim i djelimično južnim područjima. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadnog smjera, na momente i pojačan. Najviše dnevne temperature od 28 do 34, na jugu do 36 stepeni.

Nakon svježije noći i mirnijeg sna, prijepodnevni sati će također biti ugodniji, potom u ostatku dana opća slika djelimično će se pogoršati. Nestabilne vremenske prilike i pojačan osjet sparine loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate, stoga je neophodno izbjegavati jače fizičke aktivnosti, te provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.