U vrtu pronalaze unutrašnji mir: Bračni par iz Sanskog Mosta zaljubljen u šimšir

.
Supružnici Raifa i Ferid Zulić iz naselja Pobriježje, nadomak Sanskog Mosta, ponosni su vlasnici oaze prepune zelenila i cvijeća, koja se smjestila u maloj ulici skrivenoj od pogleda prolaznika

Svakog posjetioca ovaj mali kutak impresionira izgledom i skladnim formama, a Zulići kažu kako u uređivanju i kultivisanju svog vrta pronalaze unutrašnji mir i zadovoljstvo življenja.

Ispunili su ga zimzelenim kulturama, koje su oblikovane u različite geometrijske forme, a trava je uvijek pedantno pokošena i uređena. Raifa kaže kako je ljubav prema hortikulturi naslijedila od majke, a Zulići su posebno zaljubljeni u šimšir, vole ga ukrašavati i praviti od njega raznovrsne oblike.

Dodaju kako su u proteklom periodu uložili mnogo truda i sredstava da zaštite šimšir od šimširovog moljca, napasnika koji ga napada i uništava. "Prije nekoliko godina pojavio se ovaj neobični kukac, a kažu kako su ga uvezli iz Kine. Raširio se svuda uokolo pa se tako i kod nas šimšir odjednom počeo sušiti. Dugo je trebalo da pronađemo adekvatno sredstvo da ga odbranimo, ali smo uspjeli u tome i sačuvali ga, za razliku od mnogih drugih kojima se osušio", kaže vrijedna domaćica.

 

Ferid, nekada poznati i proslavljeni nogometaš Podgrmeča, kaže kako njegova supruga u baštovanskim poslovima vodi glavnu riječ, a on je uvijek tu da joj pruži neophodnu podršku.

 

Kaže kako šimšir uvijek uređuju običnim makazama te ističe kako ovaj posao zahtijeva puno truda i pažnje.

 

"Kada se uređuje električnim makazama, onda počinju da se iz nekih razloga suše vrhovi i gubi zelenilo pa ne izgleda tako lijepo kao kada se uređuje makazama", kaže Zulić.

 

Osim živice i šimšira, u vrtu ovog bračnog para raste raznovrsno cvijeće, čempresi, jabuke i drugo voće, japanski javor i ostale biljke kojima supružnici poklanjaju vrijeme i pažnju.

 

Građani Sanskog Mosta su oduvijek bili na glasu kao ljudi koji vole da imaju uredna dvorišta i prostore u kojima žive.

 

U poslijeratnom periodu ova tradicija kao da se malo izgubila, ali postoje vrijedni i radišni ljudi, poput ovog bračnog para, koji ne dozvoljavaju da se lijepa tradicija naprosto ugasi.