Poljoprivredni zavod USK: U zraku sve manje polena ambrozije

Ova korovska biljka ima višestruko štetan utjecaj na zdravlje ljudi, ali i na samu poljoprivrednu proizvodnju, pa je naloženo njeno obavezno uništavanje

Završava višemjesečni period visoke koncentracije polena ambrozije u zraku, što je olakšavajuća okolnost za sve osobe alergične na ovu korovsku biljku, kažu u Poljoprivrednom zavodu Unsko-sanskoga kantona.

Odluka Vlade

U laboratoriju ovoga zavoda izmjerili su koncentraciju od 16 zrna po kubnom metru zraka, što je na prijelazu između niske i umjerene koncentracije. Ova korovska biljka ima višestruko štetan utjecaj na zdravlje ljudi, ali i na samu poljoprivrednu proizvodnju, pa su, stoga, Odlukom Vlade Federacije BiH sva pravna i fizička lica obavezna uništavati ambroziju.

Zavod već desetak godina provodi mjerenja koncentracije polena ambrozije u zraku i shodno parametrima do kojih se došlo, nažalost, kontinuirano se povećava. Korovska biljka ambrozija egzistira od maja do oktobra, a emisija polena je u periodu od jula do početka oktobra - kaže Kemal Salkić iz Poljoprivrednog zavoda USK-a.

Prije neki dan, kada smo skinuli sedmodnevnu trakicu za mjerenje, trenutna koncentracija je 16 zrna po jednom kubnom metru zraka, što je na prijelazu između niske i umjerene koncentracije. To znači da period prisutnosti polena ambrozije u zraku ovih dana upravo završava. Možemo reći da je to olakšavajuća okolnost za sve one osobe koje su alergične na ovu korovsku biljku - kaže Salkić. 

Otežano disanje

Ambrozija ima višestruko štetan utjecaj na zdravlje ljudi, što se manifestira u smislu da alergične osobe imaju otežano disanje, curenje iz nosa, svrab očiju, a ometa i koncentraciju radne sposobnosti.

Crpi hranjive tvari

– Kada je u pitanju poljoprivreda, ambrozija je jedna od najštetnijih korovskih biljaka. Ona iz zemljišta crpi velike količine hranjivih tvari i sam tim sprečava rast drugih biljaka što u konačnici ima utjecaj na prinose - kaže Salkić.

ambrozijaKoncentracija ambrozije u USK se povećava posljednjih 10 godina