Ubila 12-godišnjaka: Podignuta optužnica protiv Veseli i Halilovića za zločin u okolini Zvornika

Home

Ubila 12-godišnjaka: Podignuta optužnica protiv Veseli i Halilovića za zločin u okolini Zvornika


Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Sakiba Halilovića (1959.) i Elfete Veseli (1960.).

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između VRS i Armije BiH, u svojstvu komandanta voda (Halilović) i vojnika (Veseli), pripadnice Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, Oružanih snaga BiH, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s civilima za vrijeme rata, te počinili ratni zločin nad maloljetnom žrtvom srpske nacionalnosti.

Oni se terete da su u ljeto 1992. godine u blizini mjesta Kamenica kod Zvornika, optužena Veseli na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila dvanaestogodišnjeg dječaka srpske nacionalnosti, Slobodana Stojanovića.

Optuženi Halilović izvršenje ubistva posmatrao iz neposredne blizine, ne sprečavajući je da izvrši ubistvo, a nakon toga propustio i nije preduzeo nužne i razumne mjere da bi kaznio podređenog vojnika koji je izvršio ubistvo.

 

(Izvor: FENA)

Tagovi
Objavio: Pet, 19/05/2017 - 13:35

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top